keresés menü

Ukmukfukk: óriási zinefesztivál lesz szombaton az Ankertben

Először tisztázzuk le, hogy mik is azok a zine-ek!

“A zine szó a magazin és fanzine szavak rövidüléséből jött létre. Nem feltétlenül folytatásos, mint egy magazin, és nem is feltétlenül rajongói, mint egy fanzine, de közös bennük, hogy legtöbbször kis példányszámú, tematikus kiadványok.”

Az Ukmukfukk Zinefesztivál szervezői azért trombitálták össze a műfaj hazai képviselőit április 16-ra az Ankertbe, hogy egy egynapos rendezvény keretein belül bárki megismerhesse a műfaj honi múltját, jelenét és jövőjét is. Lesznek ugyanis régi motorosok és újoncok egyaránt. Belépő viszont nincsen!

A résztvevő zine-ek témái rendkívül szerteágazóak és technikai megoldásaik is legalább ilyen sokszínűek. A különböző nyomdatechnikák szerelmesei ugyanúgy találhatnak maguknak kincseket, mint a Star Wars vagy a Tini Nindzsa Teknőcök rajongói – mondják a szervezők.

Elsősorban vizuális és illusztratív zine-ekre koncentrálnak, ám a műfajhoz szorosan kapcsolódó egyéb tárgyak is kaphatóak lesznek, mint például képregények, printek, poszterek, matricák, kitűzők stb.

A fesztiválhoz tartoznak kapcsolódó programok is. Szerdán a Karton Galéria rendszeres képregény workshopján lesznek zine témájú előadások, április 17-én pedig a fesztivál két vendége rendez risograph workshopot.

Végül pedig jöjjön néhány zine, amiket majd lehet fogdosni, lapozgatni és persze vásárolni szombaton!

Rumi bori és Rumi Zsófi
Zina
Szurcsik Erika
Stark Attila
BPZines
Hurrikan Press
Lovezine Sketchwook

Az Ukmukfukk Zinefeszt szervezői: BPZines, Direkt Fanzine, Kiscsoportos Játékok, Wannabe Records, Dot&Line. 

Résztvevők: 1000 százalék, Borbás Marci és Bertóthy Ágnes, BPZines, Deposit, Direkt Fanzine, Hurrikan Press, Hüvelygomba, Karate Zines, Kiscsoportos Játékok, Klorofill, Kudla Press, László Márk és Szabó Alex, Lovezine, Lugosi István és Radics Marci, MajomMalom, MAMA Photobooks, Meetlab, Melting Books, Miracle, Nero Blanco Comix, Omnivore Gallery, Posthuman Productions, Stark Attila, StructZine, Szurcsik Erika, Technologie und das Unheimliche, Vékony Dorottya, Wannabe Records, Zina, Zsiger és még sokan mások.