keresés menü

Hétvégén jön a zine-kultúra legnagyobb hazai ünnepe

A tavalyi év után idén már másodjára lesz megrendezve az Ukmukfukk, ami az ország legnagyobb kizárólag zine-ekre koncentráló fesztiválja. Hogy mi is ez pontosan, mi is az a zine, és hogy mik fognak történni? Abban a fesztivál egyik főszervezője, Lerch Julcsi igazít el minket.

Urbanplayer: – Hogy kezdődött az Ukmukfukk?

Lerch Julcsi: – Az elsődleges célunk, mely azóta sem változott, az volt, hogy a magyar zinekultúra összes alfaja egy platformon mutatkozhasson be. Külföldön az ilyen jellegű rendezvényeknek nagy múltja van. A leghíresebbek a szerb Novo Doba, a belga Grafixx és a német The Millionairs Club. Hazánkban azonban ezidáig csak hasonló érdeklődésű, de nem kifejezetten zine témájú eseményekkel találkozhattunk, mint a képregényfesztiválok és börzék. Azonban a szemlélete és az olvasói rétege sem feltétlenül azonos a képregényeknek és a zine-eknek. Ebből az alapszituációból származik az Ukmukfukk Zinefeszt ötlete és megvalósulása.

UP: – Mit is takar egészen pontosan a zine kifejezés?

LJ: – A zine szó eredete ugyan nem tisztázott, de használata széles körben elterjedt az 1970-es években. Nagy valószínűséggel a magazin vagy a fanzine szó rövidítéséből jött létre. Legtöbb esetben kis példányszámú, saját kiadású könyv vagy füzetszerűség, mely cenzúramentes, szabad, egyéni tartalmat kínál. A példányszám legfeljebb ezer darab, de sokszor ennél jóval kevesebb. Gyakran a legolcsóbb megoldással, fénymásolóval vagy nyomtatóval sokszorosítja az alkotó. Nem elsődleges cél a közzététel során a profitszerzés, az alkotás ritkán párosul tetemes bevétellel. Zine-ek számtalan formátumban jelenthetnek meg. Nincs megszabott méret, betűtípus, vagy bármi egyéb szabály, amely korlátozná az alkotót. Témájukat tekintve nagyon széles a skála: fanfiction, politika, költészet, művészet és design, személyes folyóiratok, társadalomelmélet, feminizmus, szexuális tartalom vagy bármi, ami az általános közbeszédtől és a média világától távol áll.

UP: – Mivel lesz másabb a második Ukmukfukk? 

LJ: – Idén szerettük volna kibővíteni a fesztivált, hogy minél teljesebb és részletesebb képet kapjunk a magyar és más európai zine-ekről és az alkotóiknak egyéb munkásságáról. Ez abban konkretizálódott, hogy a fesztivál most már kétnapos, több kísérőrendezvénye van, illetve idén rengeteg külföldi zines csapat is bemutatkozik. Az Ukmukfukk Zinefeszt maga az Anker’tben kerül megrendezésre, de programok más helyszíneken is lesznek. Április 26-án a Fiók Shopban zine premier és kiállítás lesz az elmúlt év friss zine-terméséből, április 30-án a Kisüzemben a francia francia Rhodes Tennis Court és magyar Fragmenter zenei és animációs performanszot ad elő. A fesztivál zárónapján, május 1-én este, szintén a Kisüzemben pedig balkáni művészek printkiállítása lesz megtekinthető.

UP: – Ki a célközönségetek?

LJ: – Elsősorban akkor érdemes eljönni, ha érdekelnek az egyedi grafikák, szabad gondolatok és cenzúrázatlan szövegek. Emellett, ha vizuálisan izgalmas tartalmakat keresel vagy szeretnéd megismerni a zine-ek különböző válfajait. Lesznek fotó, zenei, geek, koncept, képzőművészeti, irodalmi és grafikai zine-ek is. Ha pedig már régóta keresel egy könnyen megvalósítható önkifejezési formát, akkor itt mindenképp fogsz találni példákat és ötleteket hozzá!

Becsekkolnál az eventre? Csekkolj be az eventre!