keresés menü

Túlburjánzó szecesszió és poszt-internetes őrület egy szuszra

Egészen rendkívüli kiállítás látható a Honvéd utcában lévő Bedő-házban, ami a Magyar Szecesszió Házának is otthont ad. Ebből már azért sejthető, hogy egy önmagában is különleges helyszínről van szó: Bedő Rudolf egykori műgyűjtő ízig-vérig art-nouveau otthonában a falakon többek között Rippl-Rónai, Gulácsy, Mednyánszky, Derkovits és Czóbel festményei lógtak a 20. század első felében.

Most pedig ugyanezeken a falakon, ezekben a szobákban, már Art + Text Galéria név alatt négy fiatal művész, Keresztes Zsófia, Kiss Adrián, Szinyova Gergő és Ulbert Ádám munkái láthatóak, szinte új életet adva az elképesztő belső tereknek.

A The Dys-Picture Generation kiállítás az elmúlt évtizedek művészeti irányzatai közti hídként is felfogható, felvonultatva a legfrissebb, poszt-internetes művészgeneráció itthoni legígéretesebb, feltörekvő képviselőinek egy részét,

amit itthon, kereskedelmi galériánál – sajnos – nagyon ritkán látni.

Mind a négy alkotó “saját szobát” kapott: Keresztes Zsófi, Kiss Adrián és Ulbert Ádám installációkkal, Szinyova Gergő pedig festményekkel készült, persze az ő kiállítási módja sem nevezhető feltétlenül klasszikusnak. Zsófi egyértelmű utalásokat tesz az internet, a tévé, a számítógépek okozta beidegződésekre és függésekre; Adrián maszkulin, vasrudakból és neoncsövekből álló szobra akár egy sci-fi fontos eleme is lehetne. Ádám egy hermafrodita történetét meséli el munkáin keresztül, Gergő pedig gesztusos, mégis részletekben gazdag táblaképeket mutat be.

Keresztes Zsófi

Kiss Adrián

Ulbert Ádám

Szinyova Gergő

Einspach Gábor, a galéria egyik vezetője és Rieder Gábor, a kiállítás kurátora a megnyitón

Pontos helyszín a Honvéd utca 3., a kiállítás pedig július 15-ig látogatható a honlapon megtalálható időpontokban.

Facebook oldal