keresés menü

Nemrég lezajlott Budapest legrohadtabb fesztiválja, interjút készítettünk az önérzetes szervezőjével

URBNPLYR: – Mi alapján válogatódtak ki a föllépők erre a kurta-furcsa népünnepélyre?

Vida Vera: – Az alapján, hogy az attitűdjük megfeleljen a trash ideológiájának. Amúgy be kell, hogy valljam, hogy kábé úgy raktam össze a lineupot, mintha a saját szülinapomra bookoltam volna.

UP: – Ebbe az ideológiába beletartozik Madam X-otic és Mr. 4oktáv művészete is?

VV: – Sokan nem tudtak mit kezdeni ezzel a produkcióval. Tök érthetően. Az ember zavarba jön attól, ha bármi tesi, vagy szellemi fogyisággal élő embert kell megítélnie. Ez az ember az “elfogadó”, liberálisan felszisszenő ember számára nem lehet se vicces, se szexi, se merész, se divatos, se szar, se jó. Az első és egyben az utolsó attribútumuk, hogy valamiben fogyik.

trashfesztival2015-nelopdelakepettebuzi-009

Azzal kezdtem a leszervezésüket, hogy pár héten át napi szinten beszéltem Exotic Erikával, hogy nekem is összeálljon a kép: most akkor az internet divatos piócavilága nevet az ő egyébként nem trashre értelmezett szövegein, vagy Erika maga is pont ilyen kontextusban képzeli el az alkotásait? A Debrecenből felfuvaroztatás (kösz Botos Tomi) alatt kristályosodott ki számomra a kép: egyrészt ez a páros a legegymásnakteremtettebb, legszeretetteljesebb házastárs, akiket eddig láttam.

Másrészről annyi humor, irónia, önirónia, gondolat, vélemény és kritika van bennük, amit a velük trollkodva szelfiző közeg megirigyelhet.

Kiderült például, hogy Erika politikát is rajzol, ceruzával, zsírkrétával. EU-csatlakozást, Bagdad légterét, meg ilyeneket. Ja, és tökre ismerték és szerették az eddigi három trash feszt előadóit.

UP: – A közönségen végigtekintve kakastaréjtól a feministaszőrig mindent láttunk, egyedül jólfésültséget nem, ami kiváló dolog, tekintve a Gozsdu udvart. Hogyan definiálnád e gyülevész sereget?

VV: – A jólfésültség hiányát azért megkérdőjelezném: Cserpes Laura fodrászolt hajjal, trash rajongóként tombol a színpadon?? Kéremszépen?! Amúgy a gyüvész seregre nincs definíció. Mindenki valamiért jött, aztán kapott sok markánsan mást is. Tumblisok is, pankok is, madáchtériek is, társadalmon kívüliek is. Hogy jön ide amúgy a Gozsdu udvar? Ami ráadásul Ogli G óta kiderült, hogy a világ legkirályabb helye?

UP: – Mi értelme van ingyen beengedni azt, aki pucéran jön be?

VV: – Semmi.

UP: – A fesztivál szellemiségének megfelelően leanyáztátok az egyik kommentelőt is, ahogy azt kell. Hogyan értékeltétek ki utólag ezt a ravasz kommunikációs húzást, ami a kontextus tükrében nem más, mint a PR-katasztrófák szöges ellentéte, úgynevezett PR-mirákulum?

VV: – Teljesen ostoba irányított kérdés, köszönöm.

UP: – Azt gondolod-e, hogy hallatlan, hogy a Wikipédián nincs szócikke a trash kultúrának?

VV: – Köszönöm a következő irányított kérdést. Szerinted, ha a Wikipedián definiálnák a trash kultúrát, akkor az onnantól kezdve megmaradna trash kultúrának?

UP: – Sok ember volt, milliós bevételről beszélünk. Hány hetes lesz a következő trashfeszt?

VV: – Még folynak a tárgyalások a Tüskecsarnokkal. Nem akarok semmit elkiabálni de annyit elárulhatok, hogy években mérhetjük az biztos.

Irányított kérdések + kamu zajos fotók: Unger András