Az Unknown Pleasures végtelen számú remixet megélő lemezborítója eredetéről eddig nem sok mindent lehetett tudni. Ami biztos volt, hogy anno Joy Divisionös srácok letették Peter Saville grafikus elé a Cambridge Encyclopedia Of Astronomy-t az első pulzár jelénél kinyitva. Ő pedig mindössze a színeket megfordítva vizuális történelmet írt.

Jen Christiansent, a Scientific American munkatársát nem hagyta nyugodni, hogy az 1977-es cambridge-i enciklopédiában nincs megnyugtató forrásmegjelölés a híres pulzárhoz. A kitartó kutatómunkája során talált két korábbi forrást is, míg végül eljutott Harold D. Craft 1970 óta a Cornwall egyetemen porosodó PhD-dolgozatáig, amelyben a 1967 és 1970 közti pulzár-rögzítési kísérleteiről értekezik.

És láss csodát, többek között a híres pulzárábra is ott volt benne.

Mostantól tehát megnyugtató szakmaisággal alátámasztva ez az ábra számít a kultikus lemezborítón látható mintázat eredetijének:

Persze mindeközben a történetnek a másik irányba, az ismeretlen jövő felé tartó szála sem állt meg. Az egész hátas tetoválások és egyéb átdolgozások után megszületett a borító cicás remixe is. Ezt kisebb-nagyobb poszterekben, különféle ruhákra nyomva, telefon és laptop-tartók formájában meg is lehet rendelni az Artsiderről.

A pulzár-ábránál sokkal régebbi Mondrian-mintázat alapján azonban ezzel még korántsincs vége a sztorinak, talán még csak most jön a java!

(via Gizmodo / Boing Boing, Christiansen teljes munkája pedig itt olvasható angolul.)

Igazán kifinomult magasélet: megjött a Roadster print! Lapozz bele, rendeld meg, élvezd! (X)