keresés menü

Minden Tinderes mélyen magába nézhet ezen a Budapesten nyílt kiállításon

“Készítettem egy projektet, ami a különféle társkereső appokban fellelhető biográfiai szövegeket egyesítve hoz létre egy nyomtatott könyvet. Munkámban a male gaze, a female gaze, valamint a digitális korban megjelent online gaze kapcsolatára kerestem a választ. Létezik egyáltalán digitális önazonosítás? Hogyan tudom láttatni magam a digitális térben? Mit lássanak rólam, és engem vajon kinek a tekintetével néznek?” – írta a kezdeményezéséről Puskás Marcell, és már a felvetett kérdések is sokatmondóak.

Pláne abban a korban, amikor tényleg pár kép és még annál is kevesebb sor alapján legyintünk valakit balra vagy jobbra, órás randevúk helyett egyetlen mobilképernyős pislantás alatt hozva döntést valakiről, akinek a teljes személyiségét legfeljebb csak távolról megtippelni tudjuk. És mégis tippelünk.

Tippelünk, mert ők túl sokan vannak, nekünk az időnk véges, és csak nagyon ritkán tudjuk már megadni azt a privilégiumot valakinek, hogy rászánjuk egy komplett esténket (sőt, gyakran még az ismerkedős csetelést sem tudjuk emberi módon befejezni.)

Ennek ellenére, ahogy Marcell is elmondta kérdésünkre lesújtva, a társkereső alkalmazásokban mégis újra és újra ugyanazok a bemutatkozások köszönnek vissza, pedig épp az eredetiség és a kitűnés lenne a cél.

“Ami nekem érdekes volt, hogy mindenki mennyire egyforma. Apptól, nemtől, kortól, gendertől, országtól függetlenül szinte mindenki hasonlókat közölt magáról. A 60 éves nő is ugyanazt írta, mint az éppen érettségizett fiú: hogy szeretem a macskákat, szeretek utazni, szeretek új dolgokat kipróbálni.”

Marcell végül ezeket az intrókat dolgozta fel – a sablonosságok nyomasztó mintázatából valami egészen újszerűt hozva létre, a szomorú, rejtett üzeneteket felfejtésétől sem riadva vissza:

         

Na és vajon az applikációnak, vagy egy algoritmusnak van tekintete? Hogyan tudom bemutatni magam egy emoticon, vagy néhány szó segítségével? A digitális platform, vagy applikáció előre predesztinálja, hogy kinek lássanak? További kérdések, amik felvetődnek a kiállításon, ami még november 13-ig megtekinthető a Fiatal Iparművészek Stúdiójában.

Vonatkozó:

A randiapp, ami véget vet a megalázó ghostingnak