keresés menü

Szomszédok – zavarbaejtő közelségben Arne Svenson fotóin

Itt egy farmeres csávó, aki elpilledt a kanapén. Ott egy nő, aki a padlón keresgél valamit, egy harmadik embernek meg átjárja az arcát a televízióból áradó kékség – mindennapi nagyvárosi pillanatok, amiket az utcáról lakásokba belesve kutyafuttában elkaphatunk, csakhogy Arne Svenson ezeket meg is örökítette saját második emeleti New York-i apartmanjából, üvegtáblától üvegtábláig. A sorozat persze megkongatja a privátszféra-alarmot, hiszen az alanyok nem sejtették, hogy fotózzák őket – mint ahogy azt sem, hogy a képek egy manhattani galériában kötnek majd ki. Viszont nem is azonosíthatóak be, úgyhogy ez végül amolyan mátyáskirályos hozott is meg nem is-széria lett.

arne03

A Huffington Post szerint a kiállítás nagyon kapós, leginkább pont azért, ahogyan a  képek készültek. Svenson az AP hírügynökség megkeresésére nem reagált, viszont a kiállítás háttéranyagában úgy fogalmaz, hogy az ötlet azután vert gyökeret a fejében, hogy egy madárfotós barátja meghalt, akitől megörökölte annak teleobjektívjét.

“Fotóalanyaimat illetően a magánélet kérdése fel sem merül: átlátszó lepel mögött mutatják be előadásukat, egy saját maguk által kreált színpadon, ahol a függöny jó magasra fel van húzva” – teszi még hozzá pikírt módon az alkotó a kísérőszövegben, és ez nem is nagyon nyugtatja meg a lakókat a szemközti Zinc Buildingben, aminek az egyik penthouse-lakását korábban 6 millió dollárért kínálták. Van, aki perre készül, egy személyiségi jogokban jártas helyi ügyvéd szerint azonban kérdés, hogy ha nem ismerhető fel senki a képeken, akkor van-e egyáltalán alapja bármilyen vádnak, és egyáltalán hol a határ a magánélet és a művészi önkifejezés között.

arne02

Függetlenül a jogi kérdésektől az nem tagadható, hogy Svenson helyenként egészen festőien ható, de szikár derékszögekkel megszabdalt felvételei nem csak bivalyerős életképek, de jelentős kordokumentumok is egy metropolisz gazdagabbik feléből. Még párat mutatunk is közülük, a többiért ide tessék klikkelni.

arne04

arne01

arne05

(Forrás: Huffington Post / Arne Svenson)