keresés menü

Szinyei Merse Pál és Vermeer videójátékokban? Nem tűnt fel? Na majd most!

Szóval van az interneteknek, pontosabban a Tumblr-nek egy olyan szeglete, ami a mostani retro game-mániát használja ki, azaz minden régi, minden csúnya, és minden kicsit trash. De az igazi koncepció ereje a művészi megjelenésben rejlik: Jon Gourley olyan ismert játékok, mint például a Mario, a Samurai Shodown, a Bonanza Bros., vagy a Final Fantasy háttereiből válogatott igazi mesterműveket. Hangsúlyozzuk: nem ő készítette, csak kiszelektálta.

videogameart1

Ilyen a szétpixelezett Leány gyöngy fülbevalóval, mindenféle delfinek, stilizált képek, keretekben látható, szinte felismerhetetlen portrék és tájképek, és bizony Szinyei Merse Pál Majálisa is feltűnik a Gabriel Knight 3. részében. Gourley meg persze mindent végigjátszott, hogy minél részletesebb gyűjteményt hozhasson létre ezekből a virtuális műremekekből tematikus mikroblogján, ami a Manifesto-ish művészeti kezdeményezés egyik projektje.

Komolyabbra fordítva pedig arról van szó, hogyan lehet magukra a műtárgyakra ráirányítani a figyelmet, és kiemelni ezeket egy olyan kontextusból, ahol csupán szimulációként, figyelemelterelésként használják ezeket.

Hát ha ettől valaki többet játszik majd, netalántán a képeknek is utánanéz, már megérte Gourley fáradozása, amit itt lehet bekövetni és reblogolni, a Manifesto-ish Facebook-oldalára pedig itt mehet a like, meg a sok beküldött anyag is. Én például a Counter-Strike Italyban fellelhető Sziklás Madonnát eléggé hiányolom.