keresés menü

Turbékoló költők szelleme az Ötkertben

Költészet napja, kopottas kardigán helyett kúl köntösben? Szerintünk Nyáry Krisztiánnal érdemes koccintani a magyar verselőkre csütörtök este. 

Kezdjük az elején: Nyáry Krisztián mesébe illő sztorija egy Facebookos hobbiprojektként indult. 2012 elején síelésről keresett egy képet, amikor ráakadt Radnóti Miklós és Gyarmati Fanni síruhás képére, és úgy érezte, ezt a barátainak is látnia kell. A képet megosztotta, aminek eredménye az lett, hogy pár órán belül több százan osztották tovább, idézetekkel egészítették ki, kommentelték, ő pedig jól meglepődött, micsoda erőteljes hatása van egy ilyen irodalmi témájú fotónak. És ha már így történt, folytatása következett: további képes etűdök kerültek fel saját oldalára magyar írók és költők románcairól, ma pedig már közel 30 ezren követik Krisztiánt a Facebookon, az andekdotázós, ismeretterjesztő “irodalmi bulvár” bejegyzéseiből pedig könyv született.

Sőt, azóta már ilyen előadóestek is:

Az Így szerettek ők című kötet kapcsán tartanak ma este nyolctól egy újabb felolvasóestet, ezúttal az Ötkertben, így olyan álompárosok kapnak újra rivaldafényt, mint Karinthy Frigyes és Bőhm Aranka, Babits Mihály és Boncza Berta vagy Benedek Elek és Fischer Mária. Az előadást egy vetítés teszi teljessé, fotókkal, korabeli videóanyagokkal, filmrészletekkel és a történeteket bevezető animációval. A szerző segítségére Bartsch Kata és Elek Ferenc színművészek lesznek. Tényleg, ven ennél vonzóbb program József Attila születésnapján? Ugye.

igyszerettek