keresés menü

Szereld magad Újlipótban: mire jó a kollektív bringaműhely?

Június 15-én nyílt Budapest első közösségi kerékpárműhelye, a Cyclonomia, ahol kalákában szerelhetjük rászoruló bringánkat. A Nemnövekedés jegyében a rendszer a közösség tudására, erejére és szerszámaira épül, de ha még a kerekedet se tudod felpumpálni, akkor se rettenj meg, mert itt mindig kapsz segítséget! A kollektív kerékpárszerelés messzemenő hasznáról és filozófiájáról a két műhelyvezetővel, Adrián Despoisse-szel és Németh Gyurival beszélgettünk.

(fotó: Hakkel Márton)

– Kezdjük az alapokkal: hogy működik a Cyclonomia rendszere?

Gyuri: – Évi tagsági díjunk van, ami 3000 forint, és aki belép, nyitvatartási időben akármikor és akárhányszor lejöhet hozzánk dolgozni, használhatja a szerszámokat, és ha kell, persze segítünk is neki. Adrian mindig itt van, én is igyekszem minél gyakrabban eljönni, de lelkesen várunk bárkit, aki ügyes kerékpárszerelő, és szeretne egy ilyen közösség tagjai lenni.

– Szerszámokat honnan szereztetek?

Gyuri: – A nagy részét vettük, a többit ajándékba kaptuk a tagoktól. Ez is az egyik lényege a műhelynek, mert lehet, hogy valakinek csak három darab szerszámja van, de ha a másiknak is van három, és összerakják, akkor sokkal több mindent tudnak megcsinálni. Mi pedig vigyázunk rájuk, pótoljuk a hiányt, és figyelünk a karbantartásukra is.

Adrián: – Nemrég pedig egy hasonló párizsi műhelytől is kaptunk szerszámokat 500 euró értékben, támogatás gyanánt.

(fotó: Hakkel Márton)

– Ti mennyire vagytok profik kerékpárszerelés terén? Akármilyen bajjal hozzátok lehet fordulni, és tudjátok a megoldást?

Adrián: – Hát csak nézd meg a melósruhám! Egyébként nagyon régóta az életem része a kerékpár, annak minden velejárójával, így aztán szerelni is megtanultam az évek során. És akárcsak a szerszámokat, a tudásunkat is folyamatosan megosztjuk egymással.

– Mióta dolgoztok a közösségi bicikliműhely tervén?

Adrián: – Másfél éve fogant meg bennem  és Vincent Liegey barátomban egy Nemnövekedés Központ gondolata, aminek ez lett első állomása.

– És mi tartott ennyi ideig?

Gyuri: – Nem találtunk egymásra. Én egy hasonló műhelyben dolgoztam azelőtt Pécsett, és amikor Budapestre jöttem, sokáig kerestem a megfelelő helyet és főleg embert. Aztán egy közös barátunk összehozott minket, és már csak a helyszínt kellett megtalálni.

– Mit jelent pontosan a nemnövekedés központ?

Adrián: – Azt, hogy mindent magadnak csinálsz, legyen az főzés, varrás, kézműves foglalkozás. Sokban nem különbözik egy hagyományos közösségi háztól, ahol egy adott térség, mondjuk falu vagy kerület lakói összejárnak, és sajátkezűleg, együtt készítenek el olyan dolgokat, amiket megvehetnének a boltban is. Fontos eleme az újrahasznosítás, anyag és energia terén egyaránt, a közösségépítés, a nem-kereskedelmi szemlélet és egyfajta jóértelemben vett közösségi minimum belövése.

(fotó: Hakkel Márton)

Gyuri: – A hely főbérlője egy kedves barátunk, akihez igen közel állt az elképzelésünk, hiszen ő alapította az ugyanebben a pincében működő Noha stúdiót. Ez egy közösségi alkotótér, ahol kis műhelyekben dolgozhatnak képző- és iparművészek, miközben gyerekfoglalkozástól jógán át drámapedagógiai foglalkozásig rengeteg program kap itt helyet. Így aztán mi is teljesen jól illünk a képbe. Persze a helyiség egészen máshogy nézett ki, mielőtt birtokba vettük, rengeteg válaszfalat bontottunk le, és az összes bútort, szerszámtárolót és állványt mi magunk építettünk.

– Tervezitek, hogy a jövőben a bicikliszerelésen túl is helyet adtok valamilyen foglalkozásnak vagy kulturális eseménynek? Hiszen ha már közösségről van szó, talán több mindent is ki lehet belőle hozni.

Gyuri: – Az a lényeg, hogy minden itt induló projekthez szükségünk van olyan emberekre, akik a saját dolgaikat itt akarják megvalósítani. Például ha valaki idejön, és szeretne építeni egy olyan biciklit, ami mondjuk repül, akkor mi adunk hozzá segítséget meg teret, de nem találjuk ki és csináljuk meg helyette. Így ha egy idő után befutnak hozzánk az ilyen emberek, itt mindig lesz valami olyan dolog, ami látványos, amit meg lehet csodálni, vagy akar hozzá lehet adni és át lehet formálni. Gyúrjuk a műhelyt, és minél masszívabbra szeretnénk összegyúrni.

(fotó: Hakkel Márton)
Urbanplayer

Tűz tartalom 🔥