keresés menü

Szemet szemért: 25 éves a legendás brooklyni Spike Lee-film, úgyhogy nézzük meg újra a legjobb jeleneteit!

Do The Right Thing. 1989 június 30-án, azaz pont negyedszázada jelent meg a nagyszerű film, ami egyszerre mesél szórakoztatóan és komolyan egy fontos problémáról, az egymás mellett élő különböző népcsoportok közötti fel-fellángoló feszültségekről. A Bedford–Stuyvesant nevű New York-i lakóövezetet, ahol a film játszódik, sokan hasonlították már a Harlemhez, amiért túlnyomórészt afro-amerikaiak lakják, és a hatvanas években itt is ugyanúgy lázongás tört ki egy 15 éves fekete fiú miatt, akit egy szolgálaton kívüli fehér rendőr lelőtt.

A mozi pedig történetesen arról szól, hogyan próbál egy olasz bevándorlócsalád pizzériát üzemeltetni errefelé, ami a nyár legforróbb napján különösen nehézzé válik.

Hogy éppen mennyire tombol a hőség, arról Mister Senor Love Daddy (Samuel L. Jackson!) regél reggeli műsorában:

Ebben a jelenetben a pizzériában dolgozó Mookie (akit maga a rendező, Spike Lee alakít) a pizzatulaj Sal fiát oktatja arról, hogy ne niggerezzen már, ha a kedvenc kosárlabdázója Magic Johnson és a kedvenc zenésze Prince. Aztán jön a mozitörténelem legviccesebb egy perce, ami a létező majdnem összes rasszista sztereotípiát felsorakoztatja, röhejessé téve az egész bőrszínkérdést.

Egy másik ragyogó képsorban azt látjuk, ahogy a környék két lábon járó fekete öntudata, Buggin Out kiborul, amiért egy balfasz figyelmetlenségből összekoszolja a hófehér Air Jordan lépőjét. A kiborulás legszebb mondata a bassza meg a dzsentrifikáció (amely jelenség azóta a való életben többszörösen is jelentős problémává alakult a nagyvárosokban, felsrófolva a szegény környékek lakásárait), aztán Buggin a haverok nyomására végül egészen direkten fogalmaz: húzz vissza Massachussettsbe! Itt születtem Brooklynban – érkezik a válasz.

Fontos karakter még a kizárólag hatalmas gettórobbantó magnójával mászkáló Radio Raheem is, aki még a nevét is arról kapta, hogy folyton Public Enemy-t bömböltet. Ez meg az ő legfontosabb villanása, amikor elmeséli, hogyan zajlik a világban a Szeretet és a Gyűlölet véget nem érő harca:

Persze ez mind semmi, a filmet kötelező megnéznie mindenkinek, akinek még kimaradt, és akár csak futólag hallott Malcolm X-ről. Vagy New Yorkról. Vagy a pizza nevű ételről. Végül egy fun fact: a filmben összesen 240-szer hangzik el az “f” betűs kifejezés. Mi szóltunk!