keresés menü

Randi a Halállal, csábító gorilla: ezek voltak 2015 legjobb videói a Vimeón

A Vimeo olyasmi, mint egy sokkal szelektívebb látású YouTube, vagyis jóval inkább a minőségi és véresen professzionális mozgóképek táptalaja, mint az állótelefonos hülyevideóké. Nem csoda, hogy bőven volt miből válogatniuk így év végén. a kurátorok kategóriák szerint szépen ki is hozták kedvenceiket, amik persze többnyire a vimeós közösségtől is bőséges elismerést szereztek – meg hát azon kívülről is. Nézzük! És lássuk:

ZENE

Egy olyan győzött itt, aki egyébként is a 2015-ös listák egyik kegyeltje, de jó okkal. A pszichedelikus gitárfutamok felől a szintik felé elhajló Tame Impala bámulatos klipjéről van szó, amiről mi is dicshimnuszt zengtünk:

További említésre méltó művek:

DOKU

Ez a fotós eredetileg egy állóképes fotóprojektet tervezett a világ pillanatnyilag legforrongóbb helyén, Irakban és Szíriában, azon belül is a kurd területeken. Aztán elég hamar mozgásba lendültek a képkockák, és egy komplett dokumentumfilm jött ki a kezei közül. Vitte is a prímet a kategóriában:

És akik még szépen teljesítettek:

ANIMÁCIÓ

Egy éjjeli részegből előbújt elveszett lélek botorkál végig a városon. Aztán találkozik a Halállal. Akit arra kér, hogy adjon neki még egy kis időt.

A többiek pedig:

UTAZÁS

Slow motiont láttunk már, timelapse-et is, na de ilyet?!

Futottak még:

KÍSÉRLETI

És akkor a film, ami talán abszolútgyőztes is lenne, ha lenne abszolútgyőztes: ilyen fifikás, technikás és egyben végtelenül szürreális filmet még sosem raktak össze. Pedig ha jobban megnézzük, valójában pofonegyszerű ötletekből lett kifacsarva – a hangsúly a hogyanon van:

Még pár kiemelkedő darab a kísérletezőktől:

ELBESZÉLŐ

Minden idők legprofibb rajongói filmje? Lehet, hogy ez itt az. A Power Rangers históriát a rendező Joseph Kahn a saját feje után menve folytatta, de leszögezve a videó alatt, hogy ezért nem vár pénzt, paripát, semmit, és a film sem egy előzetes, vagy egy új sorozat pilotja. Hanem csak úgy megcsinálta. Persze nyilván azzal a céllal, hogy elismerést szerezzen, amit tőlünk meg is kap, ahogy a Vimeótól is, mert ez itt tökéletes:

További jóságok ugyanebben a zsánerben:

SPORT

Unod már az egykaptafás gördeszkafilmeket? Eljött a te napod:

Illetve: