keresés menü

Új galériákat, irodákat és üzleteket ünnepelt a Rákóczi Kartell a Nyolcban

Tavaly az egyik kedvenc Nyolckerületes eseményünk volt az őszi Rákócziterezés, ami a némiképp nyüglődő csarnok üres üzlethelyiségeit népesítette be fiatal kreatívokkal. Tegnap május harmadikán jött a második felvonás némiképp kisebb volumennel, de hasonlóan jó hangulatban.

Az igazi nagy Rákócziterezés majd ismét ősszel jön, a mostani eseménynek az volt az apropója, hogy a teret körülölelő utcák üres üzlethelységei egyre csak telnek meg izgibbnél izgibb projektekkel.

Verkstaden

Mostantól a Vásár utca négyben lesz megtalálható a Rákócziterezést és magát a Rákóczi Kartellt vezénylő Mindspace irodája, szintén itt lesz az UbikEklektik fesztiválszervezői központja, ahogy a 8ldalt is nyomó Hurrikán Press nyomdaszalonja is. Két hét múlva itt nyílik a Verkstaden első állandó boltja és szitaműhelye, amit már most meg lehetett nézni félkész állapotban.

Aztán Víg utca. A B A B A leendő konceptboltja is kinyitott erre a délutánra, holott még a vakolás is hátra van. A BRFK Galériában Kovács Lilla Blanka szilikon művégtagokról készült munkafotói lehetett nézegetni, sőt volt egy műujjakkal kezelhető zenélő kütyü is.

A Déri Miksa utcában lévő BARTR Budapest Art Residency műterem nekünk valahogy kimaradt most, pedig elég jól hangzik az, hogy “a BARTR fürdőszobává avanzsált stúdiójában immár több mint 32 napja együtt munkálkodó litván, angol és amerikai nyílt szívvel, de limitált magyarsággal várja az érdeklődőket, hogy megmutassák min is dolgoztak budapesti földreszállásuk óta.”

Ma rácseteltünk Vida Verára, a Mindspace egyik munkastársa néhány kérdéssel, ő pedig válaszolt.

Mi a helyzet a “nyolc az új hét” közhellyel?

VV: – Istennek hála, nem a nyolc az új hét. És alapvetően mi is azért dolgozunk, hogy ne az legyen. Illetve ez is egy kísérlet arra, hogy a – sajnos, vagy nem sajnos – kikerülhetetlen változások, a dzsentrifikáció itt esetleg máshogy, más tempóban, más érzékenységgel pörögjön le.

B A B A

Egy Verkstaden vagy egy B A B A meglehetősen idegen lehet a nyolckeres őslakók számára. Ahogy én elképzelem legalábbis. Mit gondoltok, hogy illeszkednek a frissen ideköltözött kezdeményezések?

A Rákóczi Kartell egyik alap pillére, hogy aki csatlakozik, akikkel együtt dolgozunk, minimum havi rendszerességgel szervezzenek olyan programot, ami a helyieknek szól, vagy az ő bevonásukkal történik. Egyébként Oltai Kata barátnőmmel már vagy két-három éve nyitottunk egy tökre nem könnyen emészthető ruhaboltot a téren, de sose éreztem azt, hogy elzárkóznának előlünk csak azért, mert mondjuk a próbababán otthonkák keverednek fétis cuccokkal.

A Rákóczi tér környéke, mivel érzelmileg, tartalmilag és történelmileg extrémen sokat látott hely, ezért az itt élőknek is máshol van az ingerküszöbük.

Sokkal fontosabb az, hogy nyitottan, figyelmesen, lazán álljon a friss beköltöző a helyiekhez, mint az, hogy konformista, vagy közérthető dolgot csináljon.

A Mindspace mennyire gondolkozik a Rákóczi téren kívül?

A szervezet eddig a Dunával foglalkozott, aztán a Palotanegyeddel. Most ez egy vállalt döntés, hogy a Csarnok-negyedre fókuszálunk. Remélem nem holnap hagyjuk el a placcot és fordulunk rá mondjuk teljesen a kínai negyedre. Emellett több nemzetközi projektben benne vagyunk. A Rákócziterezés az európai Shared Cities Creative Momentum része. De emellett például egy Szombathelytől Olaszországig tartó New PilgrimAge nevű együttműködésben is részt veszünk.

Hosszú távon milyen hatást reméltek a munkátoktól? Most itt kicsit a Gólyára is gondolva, akiknek akkor is költözniük kellene, ha nem nőtték volna ki a helyüket. Illetve gondolom a Hétker legénybúcsús eltolódása is kerülendő lenne.

Amit az elején mondtam, az ide is vág. Ezzel a, szakkifejezéssel élve, placemakinggel

Az a célunk, hogy a Józsefváros újonnan divatosodó, hirtelen hypeolt, területein kicsit figyelmesebben és érzékenyebben menjenek végbe olyan folyamatok, amik így-úgy, de predesztinálhatóak nemzetközi és hazai példákból következtetve.

Még amikor a hetedik kerület kezdett elvendéglátósodni, szerintem velünk együtt a város is fiatalabb volt. Nem nagyon volt rá itthon hivatkozási alap, hogyan lehet okosabban csinálni. Ezeket a tapasztalatainkat összeszedve próbáljuk mentorálni ezt a folyamatot, ami nekem mondjuk nem egy alien tevékenység, mivel félig a Józsefvárosban nőttem fel, de hét éve is masszívan itt élek.

***

A Mindspace-től kölcsönöztünk néhány további képet:

A Rákócziterezés már szombat-vasárnap folytatódik, lesz közösségi reggeli, hangreality és környékbeli kószálás is.

Ki hitte volna, hogy ennyire mozgalmas bír lenni a Rákóczi tér?