keresés menü

Arra jutott egy tanulmány, hogy a rasszizmus egészségtelen

Az már korábban is nyilvánvaló volt, hogy a rasszista magatartás nem igazán üdvös mentális szempontból, valamint a szociális életben is problémákat okozhat. Egy, a múlt héten nyomtatásban megjelent tanulmány azonban még ennél is messzebb megy, azt állítja, hogy a rasszista attitűd, vagy az, hogy ha pusztán ilyen emberek környezetében élünk, fizikai egészség ügyében sem éppen hasznos.

1993 és 2002 között több amerikai egyetem kutatói összesen 11 ezer embert interjúvoltak meg rasszista hozzáállásra irányuló kérdésekkel szerte az Államokban. 2008-ra ezeknek az embereknek a 15 százaléka a elhunyt. Ők képezték ennek a friss kutatásnak az anyagát. A Columbia, Harvard és más, magyar fül számára is ismerősen csengő amcsi egyetemek kutatói azt tapasztalták, hogy

az elhunytak körében átlagosan 24 százalékkal többen voltak azok, akiknek korábbi válaszaik rasszista hozzáállásról vagy rasszista környezetről tanúskodtak.

A tanulmány azt azért nem jelenti ki, hogy az előítéletekkel élők konkrétan előbb halnának meg, inkább csak azt sugallja, hogy a rassszista nyomástól mentes emberek jobban kihasználják a társadalom biztosította szolgáltatásokat, illetve jobban artikulálni tudják az igényeiket. A kutatók úgy mondták ezt, hogy ők több társadalmi tőkével bírnak. A másik magyarázat pedig az lehet, hogy a rasszista közösségek rendre stresszesebbek, ennek a légkörnek pedig fiziológiai hatásai is lehetnek.

(via nypost)