keresés menü

Pajtás és pajtásai: kiállítás a magyar fényképezőgépekről

pajtasai

Ha csak egy szűk körben is, de reneszánszukat élik a vintázs fényképezőgépek: mindenki fel tud sorolni minimum egy ismerőst – vagy annak az ismerősét -, aki rendelkezik analóg géppel, és nem fél használni azt, legyen szó nyolcvanas évekbeli elegáns Canonról vagy egy fröccsöntött szuperszemplerről. Na, már csak ezért is tűnik izgalmasnak az az időszaki kiállítás, amit az óbudai Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum nyitott meg tegnap, annak témája ugyanis a magyar fényképezőgépek története 1950 és 1966 között.

A legnagyobb példányszámban előállított Pajtás mellett láthatóak többek között az Utitárs, Fotobox, Momikon és Mometta gépek, és ahogy elnézegetjük a megnyitón készült képeket a Facebookon, egyéb kapcsolódó dolgok is, ami például az előhívást és a végeredményt illeti:

pajt01
pajt02
pajt03
pajt04

Elsietni nem kell a látogatást, mert június 16-ig itt lesz a tárlat. Sőt, még a látogatók is beszállhatnak az analógfényképezős múlt felélesztésébe, mert a múzeum várja a régi, maximum 80-as évek végéig készített amatőr fotókat – de erről beszéljen már ez a plakát:

felhiv