keresés menü

Óriási sikert aratott a Központban Kovács Adél kiállítása

A Republic Group november 14-én nagy sikerrel rendezte meg a Free the Art kiállítását. Az ügynökség által meghirdetett pályázat nyertesének, Kovács Adélnak a kiállítása hetekig látható volt a megújulva újranyitott Központ falán. A művész és a projekt egyik vezetője, Fabricius Gábor kiemelten fontosnak tartja, hogy a fiatalok több platformon is meg tudják mutatni a tehetségüket, erről is szól a Free the Art.

Még ha csak egy estére is, Budapest fiatal kreatívjai kétségkívül egymásra találtak november 14-én este a Madách téren. A Republic Group eseményén, mely a pillanat alkotóerejének megragadására és a kreatív személyiségre, a kreatív önértelmezés koncepciójára épült, több száz érdeklődő fogadta Adél színes benyomásainak maradandó formát adó alkotásait.

A fiatal tehetség véleménye szerint a művészetnek köszönhetően nyitottabbá válunk a világ problémáinak a megfontolására, megértésére, az azokkal való konfrontáció vállalására. A kreatív ember teremteni szeretne, és ebből a teremtésből születik a művészet.

Hogy valósult meg a projekt?

“A Republic Group pályázatára két pályaművel készültem és több kollégával is konzultáltam a siker érdekében. Ilyen lehetőség nem adódik csak úgy, tudtam, hogy erre most le kell csapni! Az elejétől fogva biztos voltam benne, hogy nehéz menet lesz, de mindennél jobban szerettem volna megnyerni, és megvalósítani” – mondta Kovács Adél, aki még tavasszal kapott lehetőséget ötlete megvalósítására, mindemellett egy hónapos alkotói szabadságot is nyert, hogy tökéletesítse analóg munkáit.

Mint mondta ez egy óriási lehetőség volt, hogy immár ne csak a környezetének és a szakmának, hanem a nagyközönségnek is megmutassa, hogyan látja ma a hihetetlen erőkkel bíró, kreatív Budapestet:

“Hihetetlen számomra, hogy a Republicos Free the Art team ennyire lelkiismeretesen végigboxolta velem ezt az időszakot. Nekik ez csak egy feladat volt, amit a feletteseiktől kaptak, mégis mindent megtettek azért, hogy az én álmomat valóra váltsák. Nagyon hálás vagyok. Nekem ez a kiállítás óriási lépés volt és célt adott a szürke hétköznapokban”

Kovács Adél 2015-ben végzett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tervezőgrafika szakán, 2018-óta pedig art director. A rajzolás számára az egyik legfontosabb eszköz személyes véleménye kifejezésére. Adél úgy ábrázolja a világot – önmagát, a barátait, a helyeket, ahol megfordul –, ahogy ő látja, és ahogy csakis ő képes látni. Mindezt minden görcs és szorongó igyekezet nélkül teszi.

Nem vállalkozik arra, hogy megkeresse a legmenőbb budapesti arcot vagy a főváros legfelkapottabb helyét, egyszerűen csak bemutatja, hogy milyen a mai Budapest egy mai művész mai szemüvegén keresztül és ezt sikerült egy teltházas rendezvény keretein belül. “Úgy éreztem magam mint Hamupipőke. Egész nap a szürke hétköznapi teendőimet csinálom, de azon az estén azt éreztem én vagyok a legfontosabb a bálon. Egy álmom vált valóra ezzel a kiállítással. Minden évben megfogadtam, hogy megmutatom magam a világnak, de csak halogattam.”

Miért fontos a kezdeményezés?

Fabricius Gábor a Republic Group innovációs igazgatója, a zsűri egyik elnökének elmondása alapján nagyon fontos a fiatal tehetségek felkarolása és hosszútávú támogatása. Különösen azért, mert a reklámiparban olyan sokszor emlegetett “kiégés” elég hamar bekövetkezhet a szférában dolgozó kreatívoknál, pláne ha nincs meg az a platform, ahol a szabad gondolataiknak utat engedhetnek.

“Nagyon büszke vagyok arra, hogy a fiatal tehetségeink egyre több helyen és több platformon tudják megmutatni, hogy milyen ötletek vannak bennük és milyen gondolatok foglalkoztatják őket. Különösen azért is jó ezt látni, mert Adél mellett több olyan művész is dolgozik a csapatban – akár zenész, illusztrátor, vagy szövegíró -, aki meri vállalni azt a kreativitást, ami a hétköznapi briefekbe nem férhetne bele.” – árulta el Fabricius Gábor. Majd így folytatta:

“A projekt célja az volt, hogy kiteljesedésük érdekében szakmai támogatást biztosítson fiatal alkotók számára, hogy azok így partnerekre találjanak művészi elképzeléseik megvalósításában.”

A bírálók által győztesnek ítélt koncepció készítője egy hónap alkotói szabadságot kapott ötlete tisztázásához és minden részletében való elméleti és gyakorlati kidolgozásához. Így Adél színes rajzai a részletes kidolgozást követően önálló kiállítást is nyert, ami az újranyitó, teltházas Központban valósulhatott meg.

A cikket a Republic Group támogatta