keresés menü

Péntektől Budapest az öröm városa, meg a független kortárs művészeté

Jó hírek a helyi kultúrából: szeptember 29-én pénteken indul a közel 150 hazai és külföldi kortárs művészt felvonultató, független művészeti eseménysorozat, az OFF-Biennále Budapest. A lépték nem kicsit: öt hét alatt több mint ötven program valósul meg rengeteg közreműködőt megmozgatva, a főváros félszáz helyszínén. Láthatunk majd programokat a svábhegyi csillagvizsgálóban, a köztéren vagy régi gyárépületekben is, sőt, az OFF-Biennále programjaival Dunaújvárosban, Egerben, Nagykanizsán és Pécsett is találkozhat majd az érdeklődő.

Egy korábbi sajtótájékoztatón egyébként azt hangsúlyozták a szervezők, hogy továbbra sem pályáznak a magyar államhoz, és kívül maradunk annak művészi intézményrendszerén, ami nagyon helyeslendő:

Az OFF-Biennále Budapest ismét az állam segítsége nélkül szervezi meg az év legnagyobb művészeti derbijét

A 2015-ös első biennálétól több ponton is különbözik az idei kiadás: kevesebb programmal, de több új, kifejezetten erre az alkalomra létrejött magyar és nemzetközi produkciót mutat majd be. Míg az OFF első kiadásának nem volt kerettémája, 2017-ben GAUDOPOLIS 2017 – AZ ÖRÖM VÁROSA címmel rendezik meg a programsorozatot.

A közreműködő művészek között ott van számos ismert külföldi alkotó, például Marvin Gaye Chetwynd (lásd a nyitóképen), Sven Johne, Eva Koťátková, a Slavs and Tatars csoport, Andreas Fogarasi, Manuel Pelmuş, de olyan ismert hazai művészek is, mint Gróf Ferenc, Ember Sári, a Kis Varsó csoport, Tót Endre, El-Hassan Róza, Kaszás Tamás.

Az OFF kurátorainak projektje, az Aki bújt, aki nem több programot fog egybe. Többek között a Játékok népe című csoportos kiállítást egy új helyszínen, a Három Holló Kávéházban a Szabad sajtó úton; Kisspál Szabolcs projektjét, amely a nacionalizmus kérdésével foglalkozik fiktív dokumentumokon keresztül; a Kis Varsó Rebels című munkáját, amely a Képzőművészeti Egyetemen a rendszerváltás körül zajlott diákmegmozdulásokhoz nyúl vissza; és Ember Sári projektjét, amely egy brazíliai magyar emigráns kolónia viszonyait térképezi föl.

Az idei OFF-on számos program valósul meg köztereken, és komoly hangúlyt helyeznek az edukációra, például lesznek gyerekeknek szóló workshopok, amiknek anyagából popup kiállítás készül. És lesznek séták is az OFF-helyszíneken, kurátorok, művészek közreműködésével.

Minden egyéb tudnivaló errefelé!