keresés menü

Nindzsafilmek hete a Toldiban

Mától kezdve vasárnapig minden este hattól a szigorú arcoké, az ellentmondás nem tűrően dörgedelmes dialógusoké és a fák között szökellő maszkos igazságosztóké a terep a Toldi Moziban: a Japán Alapítvány jóvoltából ugyanis kizárólag nindzsafilmeket vetítenek, minden nap egyet (igaz, eredeti nyelven és angol felirattal, de igény esetén magyar hangalámondással, amit remélünk, senki nem fog igényelni, mert annál jobban csak a popcornzacskó zörgése vághat tönkre egy feszültségépítésre is nagyban hagyatkozó filmet). És ami a legjobb az egészben, hogy mindegyik film ingyenes. Íme az ajánlók, ahol találtunk, oda előzetest vagy fimrészletetet is teszünk:

Május 6. hétfő – Orgyilkosok csapata (1962)

A film, amelyet a japán nindzsafilm elsőszámú alapműveként tartanak számon. A hadakozó fejedelemségek korának káoszában játszódó, szerelemmel, árulással és véres gyilkosságokkal fűszerezett történet szinte minden sablont felvonultat, ami azóta a nindzsatörténetek elengedhetetlen része lett, a film korabeli elsöprő sikere hasonló témájú filmek egész áradatát indította el.

http://www.youtube.com/watch?v=cyu3_rnOlII

Május 7. kedd – A Sanada klán kalandjai (1963)

Kato Tai alkotása a korabeli népszerű regények legendás nindzsacsapatát, Sanada Yukimura hadúr segítőit mutatja be szokatlan fényben – a film zenés betéteket sem nélkülözve és szokatlan elemek felhasználásától sem idegenkedve a korabeli ifjúsági ellenkultúra tükrében vezeti elő a véres japán középkor csatározásait és a Sarutobi Sasukéhoz hasonló klasszikus hősöket.

Május 8. szerda – Az orgyilkosok csapata visszatér (1963)

Az Orgyilkosok csapata első folytatását még hat epizód követte. A filmben viszontláthatjuk Ichikawa Raizót a békés életből a háborús öldöklésbe visszakényszerített főhős, Goemon szerepében. Roald Dahl angol író saját elbeszélése szerint egyszer látta a filmet, és ezt az élményt felhasználta a Csak kétszer élsz c. James Bond-film forgatókönyvének írásakor.

Május 9. csütörtök – Yukinojo – A kabuki-színész bosszúja (1963)

A legendás rendező, Ichikawa Kon (Burmai hárfa) rendezte film klasszikus bosszútörténet, melynek főhőse, a kabuki-darabokban női szerepeket játszó Yukinojo változatos eszközökkel vesz elégtételt a valaha családját tönkretevő alantas kiskirályokon.

http://www.youtube.com/watch?v=4qJWVAs9huc

Május 10. péntek – A vándorló szamuráj (1964)

A klasszikus kalandfilmes történetben a magányos harcos Shinzo Nabari feladatául egy rejtőzködő hercegnő felkutatását és védelmét szabják ki: a nemes hölgy a kulcs Kishu tartomány uralmához, így több ellenséges csoport is a vesztére tör. A véres harcokkal és árulással terhes helyzetet végképp megbonyolítja, hogy a harcos és a hercegnő között szerelem szövődik…

Május 11. szombat – Szamuráj kém (1965)

A Sanada klán kalandjaihoz hasonlóan ez a történet is Sarutobi Sasuke és nindzsatársai kalandjait mutatja be – ezúttal nagyobb hangsúlyt helyezve a politikai játszmákra és a harcoló oldalak alkalmazásában álló kémek küzdelmeire. A rendező Shinoda masahiro a klasszikus témát a japán filmben újonnan megjelenő Új Hullám stílusjegyeivel erősen stilizált, gondosan megszerkesztett képekkel beszéli el, különös hangsúlyt fektetve arra is, hogy hanghatások szervesen beépüljenek a film textúrájába.

http://www.youtube.com/watch?v=uS5CdInoWVc

Május 12. vasárnap – Cyborg 009 (1980)

Az izgalmas rajzfilm a mára legendássá vált manga és a sci-fi TV-sorozatok alkotója, Ishinomori Shotaro klasszikus képregénysorozatát dolgozza fel, melyet a műfaj történetében az első szupercsapat-történetként tartanak számon. A Cyborg 009 különleges képességekkel felruházott szereplői íly módon az korábbi, szamurájkori történetek emberfeletti képességekkel bíró hőseinek egyenes ági leszármazottjának tekinthetők, immár futurisztikus környezetbe helyezve a soha el nem évülő hősies erényeket.

Tűz tartalom 🔥