keresés menü

New Yorkban betiltják a haj alapú diszkriminációt

(Fotó: Vernon Francois)

A keleti-parti város emberi jogi bizottsága adta ki a héten az új állásfoglalást, ami innentől kezdve rasszista indíttatású diszkrimáncióként értékeli, ha valakit hátrány, zaklatás, vagy bármilyen jellegű büntetés ér a frizkója miatt.

Ugyan mindenkire vonatkozik az új szabályozás, de a leírás egyértelműen utal arra, hogy a feketékkel szembeni bánásmódon szeretnének javítani, hiszen az afro-amerikaiak jellegzetes viseleteit emlegetik fel benne, úgy mint a különféle fonatokat, csomózásokat, a mikrofonhajként ismert afrót, de szóvá van téve az az alapvető jog is, ha valaki levágatlanul / trimmeletlenül hagyja a loboncát.

Akár 250 ezer dolláros (70 millió forint) bírságot is kiszabhatnak arra, aki megszegi ezt, és valakit a hajzata miatt hoz kellemetlen helyzetbe, vagy mond fel neki, satöbbi.

Az új törvény nem előzmények nélkül való: számos feketét ért már ilyen-olyan mikroagresszió, vagy egyéb finom utalgatás arra, hogy talán nem így vagy úgy kéne hordani a hajkoronát. A New York Times vonatkozó cikke konkrét példákat is hoz, például egy 39 éves bírósági adminisztrátorét, akinek a felettese rendszeresen közli, hogy “rendbehozhatná a haját”, miközben épp nemrég volt fodrásznál (csak rendbehozás alatt kicsit mást értenek), egy 21 éves Wendy’s-alkalmazottal pedig le akarták vágattatni a haját, miközben az ugyanolyan hosszú hajzatú fehér kollégáit békén hagyták. És ők nem az egyedüliek.

A hajas szabályozást elsőként New Yorkban vezetik be.

Tűz tartalom 🔥