keresés menü

Mona Lisa rajongói ki vannak borulva, mert úgy terelik őket a Louvre-ban, mint a marhákat, és alig tudnak ránézni kedvenc festményükre

Aki valaha járt Franciaország ünnepelt művészeti intézményében, az tisztában van vele, hogy Da Vinci legismertebb festménye elsősorban mivel okoz csalódást a látogatóknak: a méretével. Sokan nem tudják ugyanis, hogy egy mindössze 77 x 53 centis képről beszélünk, és így a csalódás sokaknak borítékolt.

Csakhogy most korábbi kiállítási helyéről, a Salle des États-ból (a fenti fotó még ott készült) annak renoválása miatt átköltöztették a művet az impozáns Galerie Médicis-be, ami viszont újabb problémákat okozott.

“Több szinten át kanyarog a sor, hogy végül sokként érjen: a dolgozók úgy kezelik a látogatókat, mint egy csordát, aminek az eredménye nyomasztó stressz, hogy pillanatokra láthasd a festményt üvegvitrin mögött, sok méterről”

– írta Xavier a TripAdvisoron. Egy másik kommentelő tíz másodpercben határozta meg az időt, amennyi ideig láthatta a Mona Lisát.

Vincent Pomarède, a Louvre ügyvezető igazgatóhelyettese szerint mindent megtesznek a gördülékenység érdekében, de azt javasolja, hogy őszre már mindenki foglalja le magának a látogatás idejét előre, mert csak így tudják garantálni már a bejutást is.

(Nyitókép: Loïc Venance / AFP – cikk innen)