keresés menü

MÖBEL X KUNST kiállítás: így beszélget el a vintázs tárgykultúra a kortárs képzőművészettel

A Design Hét Budapest nem egy izgalmas eseménnyel várja azokat, akik a dizájnra, lakberendezésre, divatra, és úgy általában a vizuális kultúrára fogékonyak. Az egyik ilyen kedvencünk a város egyik eldugott, XIX. kerületben megtalálható utcájában leledző MÖBELKUNST Design Vásár helyszínén nyélbe ütött kiállítás, ami az acb Galéria művészeinek közreműkődésével jött létre.

“Vintage design 1000 m2-en!” Így hirdeti magát a MÖBELKUNST Design Vásár, és tényleg, a hatalmas raktárépületnek gyakorlatilag nincs olyan pontja, ami ne lenne érdekes. Magyar és skandináv bútorok, lámpák, dísztárgyak sorakoznak egymás után, méghozzá az 1940-es és 1980-as évek közti időszakból. Aztán később megtudtam, hogy mindezek egy része a kiállítás miatt nem is látható, hiszen akkor nagyobb lenne a kellemes zsúfoltság.

Az acb Galériát pedig 6 művész képviseli: Esterházy Marcell, Várnai Gyula, Gerhes Gábor, Halász Péter, Horváth Tibor és Szarka Péter installációi tökéletesen illenek a képbe, nem lógnak ki a sorból, érezni a pluszt és a szoros összefüggést a tárgykultúra és a képzőművészet között. Volt olyan látogató, aki észre sem vette, hogy kiállítás is van a vásár területén, persze aki valamennyire is ismeri a művészeket, rögtön megtalálja munkáikat.

A kiállítás lényege azonban  nem csupán az installációk egyébként nagyszerűen kivitelezett elrendezése volt, hanem egyfajta “párbeszéd” a különféle használati tárgyak és a munkák gondolatisága között.

Esterházy Marcell
Gerhes Gábor

 

Várnai Gyula

Na ez például nem eladó, de megértjük.

Szinte az összes installáció felhasznál a vásáron szereplő tárgyakat, vagy nagyon szoros kapcsolatban áll ezekkel. Ilyen például Horváth Tiboré vagy Várnai Gyuláé is. Előbbi drapériával takart ülőgarnitúrát, utóbbi pedig orvosi székeket, szekrényeket sorakoztat munkája mellett.

Horváth Tibor

Szarka Péter

Halász Péter

Aki nagyon szereti a szokatlan enteriőröket, a zseniálisabbnál zseniálisabb dizájntárgyakat, és mondjuk még vásárolni is szeret, annak mindenképpen kötelező a Földváry utca meglátogatása. A MÖBEL X KUNST kiállítás pedig egészen október 6-ig látogatható, délelőtt 10 és este 18 óra között.

Facebook esemény
MÖBELKUNST Facebook oldal
acb Galéria Facebook oldal
Design Hét Budapest

Urbanplayer

Tűz tartalom 🔥