keresés menü

Így roggyantotta meg Misetics Mátyás az éjjeli utcákat

mm01

Tegnap volt Misetics Mátyás fotóművész kiállításának megnyitója a Várfok galériában, amire nem jutottunk el, ma viszont pótoltuk a pótolhatót. Jobban is tettük, mert már a belépéskor egyértelművé vált, hogy sertepertélő műélvezők hiányában, az üresen kongó terekben valószínűleg sokkal jobban működnek ezek a képek.

Mátyás mindössze 31 éves, de már jelentős név a kortárs fényképészek között, amit főleg azzal vívott ki, hogy úgymond megtanulta fotózni az éjszakát: 2007-es Artificial Light című sorozata fektette le ennek az alapjait, amikor statikus emberalakokat helyezett el kihalt éjszakai útszakaszokon, mesterséges fénnyel uralva őket, pont úgy, ahogyan az utcai lámpák uralják az útburkolati jeleket. Így gyakorlatilag egyenrangúakká váltak az aszfalttal, meg mindazzal, ami kinő belőle. UTOPIA néven most új szériával jelentkezett az amúgy kreatív igazgatóként is dolgozó művész, amit a Google (és az Apple!) Maps digitális hibái inspiráltak:

mm02

mm03

mm04

Misetics ezzel egyébként nem mond különösebben újat, hiszen mi is jól tudjuk, hogy az elmúlt év a glitch-é volt, és ez alighanem így is lesz még egy darabig – gondoljunk csak erre az őrült videoklipre, erre a divatvideóra, erre az izgő-mozgó animgif-galériára, vagy arra, hogy az általunk is nagyon szeretett legutóbbi Electrify bulin a vizuál szintén elsősorban ezekről a digitális torzulásokról szólt (sőt, nyáron még egy mobilappot is a figyelembe ajánlottunk, amivel a fotóinkat “tönkretehetjük”).

Abban viszont mindenképpen egyedi a tárlat, hogy a saját vizuális nyelvébe szőtte bele ezeket a megzökkenéseket: megint a budapesti külvárosi térben járunk, a fekete, elidegenítő hajnal közepén, de már oda nem illő, ijesztően geometrikus szinteltolásokkal.

Egyébként volt elég hely a hófehér falakon, hogy korábbi munkái is kikerülhessenek, például:

mm05

mm06

Sőt, még ilyet is láttunk! Lemászott a képről a neon!

Aki személyesen is megnézné a szemével a kiállítást, az február 22-ig megteheti ezt a Várfok utca 11. alatt, valamivel a Moszkva tér felett. Az alkotóval egyébként a hg.hu készített egy príma kis interjút, ez itt olvasható.