keresés menü

Mindennapi tárgyainkat szedd szét nekünk ma: Todd McLellan

Az IKEA magyarországi fennállása tudjuk, micsoda zsigeri élvezet a nulláról összelegózni valamit, de most itt van Todd McLellan, aki a másik végéről fogja meg a folyamatot: használati tárgyakat szerel szét ízekre. Az ötlet amennyire pofonegyszerű, annyira lebilincselő fotók születnek belőle végül, de a legjobb mégiscsak az a Things Come Apart projektben, hogy a szöszmötölőművész kétféleképpen is megörökíti nekünk a kiherélt tárgyakat: egyszer akkurátusan, mérnöki pontossággal egymás mellé rakosgatva az alkatrészeket, aztán meg egy felrobbantott változatban.

todd01

todd02

Ha valakit a technikai részletek is érdekelnének: a fényképek elkészítéséhez McLellan egy Hasselblad 555ELD-et használt Phase digitális hátfallal, szupergyors vakukkal és egy 3200 kJ Broncolor vakufejjel – és mivel határozott elképzelése volt arról, hogyan is kell kinéznie a végeredménynek, amikor a “széthulló” képeket készítette, annyiszor ejtette le egykupacban az elemek halmazát, ameddig meg nem kapta a szerinte tökéletes képet. Alighanem egy türelemmilliomosról van tehát szó.

Írógép akkurátusan
Írógép robbanékonyan
Old school hófúvó akkurátusan
Old school hófúvó robbanékonyan

Végül egy stopmotion-videókból összevagdosott videó, ami pár lépéssel közelebb visz minket a munkafolyamathoz – McLellan hivatalos oldalát pedig errefelé találjuk.

Urbanplayer

Tűz tartalom 🔥