keresés menü

Megzizzen a pesti utca (is)

A CAFe Budapest kortárs művészeti fesztivál idén sem csak koncerttermekben gondolkodik.

A művészetnek régen nem csak pókhálós intézményekben a helye, ahol eltartott ujjú, szúrós szemű alakok próbálnak fogást találni rajta az élvezet helyett.

A New York utcáiról szerteburjánzó élénk street arttól az utcaszínházakig és a meghökkentő, gyakran nem is engedélyezett köztéri installációkig számos friss megnyilatkozási formája van, és a CAFe Budapest ebből is igyekszik egy jó nagy kanállal meríteni az idén. Vagyis hamarosan

Budapest utcáin, terein is meglepő alkotásokkal találkozhatunk, sőt, gyakran részt is vehetünk a létrehozásukban.

Aminek ezekben a napokban a legjobban örülhetünk: érkezik a francia képzőművész, Olivier Grossetête, a köztéri és közösségi művészet egyik legeredetibb egyénisége (lásd nyitóképünket, amin az ő egyik műve látható). Szenzációs projektjeit óriási figyelem övezi világszerte: monumentális kartonépületeit öt kontinens közel 200 városában építette már fel milliónyi önkéntes aktív közreműködésével.

A művész 2019 őszén végre a magyar fővárosban, egészen pontosan az Erzsébet téren épít majd: egy ikonikus budapesti épület, azaz a Halásbástya kartonmását, és természetesen az építményen dolgozó emberekből
igazi, egymásra figyelő közösséget.

Miért is olyan exxtrán különleges ez?

Mert a gondosan megtervezett alkotóelemeket eleinte néhány építőmester is el tudja helyezni, ám az újabb és újabb emeletek felrakásához mind több segítő kézre van szükség. Az építkezés végére az együtt dolgozó önkéntesek száma sokszor a százat is eléri. Egy-egy konstrukció nem ritkán 25 méter magas, akár 1500 kartonalkatrészből is állhat, melyek összesen másfél tonnát nyomnak. Aki részt akar venni mindebben, annak irány október 12-én délelőtt tízkor az Erzsébet tér!

Az október 4. és 20. között zajló fesztivál természetesen bővelkedik még jóságokban, amik közül kategóriák alapján is lehet mazsolázgatni errefelé.