keresés menü

Megreccsent párhuzamos világba utaztat az Apple-térkép

Egészen szórakoztató figyelni, ahogy a világ legmenőbbnek tartott brandje az utóbbi időben egyre kevésbé a forradalmi fejlesztések,  a vallásosan fanatikus vásárlók rekordhosszú sorai és gyarapodó dollármilliók kapcsán kerül szóba: mostanában az Apple-birodalomban a hibák a legérdekesebbek.

Amerikában a tizenévesek szemében lassan már kínosnak számít a szülők kispolgári iPhone-ja, lovaggá ütött legendás designerük, sir Jony Ive a napokban kénytelen volt a marketing-osztály teljesítményével mentegetőzni az új iOS világszerte körberöhögött csillámpóni hangulata miatt, a Wired pedig épp egy remek cikkben mutatja be részletesen a cég egyik leghíresebb epic failjét, a minden második pixelben hibás Apple térkép pszichedelikus világát.

8285997954_cab7c802cf_o

Nagyon szeretett volna az Apple Maps a Google riválisává válni, de erre kevés esélye volt úgy, hogy az útvonaltervező az úticél helyett random tavakba irányította a gyanútlan sofőröket, a 3D műholdnézetek pedig a valóság helyett leginkább az Inception ütősebb jeleneteinek tűntek.

Az elromlott GPS szituációban persze nehéz megtalálni a szépséget, a torz műholdképekben viszont Peder Norrby grafikusnak sikerült: megkeresi, megörökíti és oldalán összegyűjti a Dalí-festményekre emlékeztető leglátványosabb, legváratlanabb térképhibákat. Az Apple spontán szürrealista festményein autópályák csavarodnak össze, hatalmas teherautók, repülők és épületek olvadnak el, négysávos utak indulnak az ég felé, mellettük pocsolyává folynak a pálmafák.

8816432790_bc6424c4bc_o

A riportból kiderül az is, mi az oka ezeknek a furcsa hibáknak: a térkép szoftvere két dimenziós képekből rendereli a három dimenziós látványokat, ami bonyolult folyamat, és a rendszer néha egyszerűen összezavarodik. A digitális glitchek pont azért izgalmasak, mert teljesen véletlenül, random jelennek meg – ami egy szempontból hiba, más nézőpontból műalkotás: előre megtervezhetetlen, egyedi, váratlanul szép.

Persze az Apple nézőpontjából leginkább váratlanul szép bukta. A hibagalériát Norrby oldalán itt lehet végignézegetni.

Urbanplayer

Tűz tartalom 🔥