keresés menü

Még egy napig lehet nevezni a Friss Hús rövidfilmfesztiválra

A rövidfilm-kultúrát népszerűsítő, budapesti székhelyű Daazo.com 2014 március végén újra megszervezi a tavaly bemutatkozott Friss Hús rövidfilmfesztivált, és idén már nemzetközi versenyprogrammal egészül ki a hazai szemle. A négynapos fesztivál március 27-től 30-ig fog tartani: a Toldiban, a Kolorban és a Cirkó-Gejzírben a szakmai események mellett koncertek, bulik, illetve egyéb kulturális programok várják a filmeseket és a közönségüket.

frisshusi

A legjobb magyar rövidfilmes 100 ezer forintos pénzdíjat nyer – ehhez azonban az kell, hogy nevezzen, erre még mindenkinek van bő másfél napja, egészen február 20-án éjfélig. Maximum harminc perces, 2012 januárja után készült etűdökkel ér nevezni, műfajfüggetlenül.

Tavaly, az első Friss Hús célja a legújabb magyar rövidfilmek és alkotóik bemutása volt, hiszen előző évben nem volt – és jelen állás szerint idén, 2014-ben sem lesz sajnos – Filmszemle, így a fiatal filmesek olyan szakmai fórum nélkül maradtak, ahol széles közönség előtt, nagyvásznon vetíthették volna alkotásaikat. A rendezvény sikere állítólag minden várakozást felülmúlt, hiszen a teltházas előadások sorát pótvetítések követték; a helyszínen több mint ezren követték az eseményeket.

A Friss Hús legsikeresebb filmjei azóta is eredményesen szerepelnek a nemzetközi filmfesztiválokon. A Nagy Dénes-féle Lágy Eső például tavaly először közönségdíjas lett a feszten, majd Cannes-i meghívása után első helyezést ért el a Nizzai rövidfilmfesztiválon:

A tavalyi sikerekekre alapozva pedig, idézzük a szervezőket: “idén a nevezést megnyitottuk a nem magyar alkotók számára is. A 2014-es Friss Hús zsűrijének összetétele is tükrözi az országok közti párbeszédet. A bizottságban szerepet vállaló külföldi és magyar szakemberek névsora még nem végleges.”

Minden egyéb infó errefelé.