keresés menü

A nemi binaritás sokszínűsége Laurence Philomene portréin

Philomene a saját barátai, ismerősei köréből választotta portréalanyait és a projekt egy egyszerű fotósorozatnak indult. Habár ő maga is aktív szereplője az LGBTQ közösségnek, portréi nem képviselnek politikai álláspontot, inkább csak a nemi identitások sokszínűségére fókuszálnak.

Modelljei transzgender, interszexuális, vagy épp egyéb más nemi identitásúak, de semmiképp sem azonosíthatóak egyértelműen férfiként vagy nőként. Philomene nem újradefiniálni akar nemi fogalmakat, hanem csak egy érthetőbb és személyesebb módot választott arra, hogyan tudná képviselni ezeket a nem-bináris embereket.

A fotós kiemeli modelljei egyéniségét, és persze nem véletlen a többször használt színes háttér sem – ezzel is a már korábban emlegetett sokszínűséget hangsúlyozza. Philomene egyik célja a sorozattal az volt, hogy barátai a saját maguk számára leginkább elfogadott, valós, vagy éppen ideális énjüket mutassák meg. A projekt egy kisebb tanulmánnyá nőtte ki magát: Philomene minden egyes alanyával szorosabban is együttműködött, hogy sokkal jobban megértse őket és a személyiségükhöz leginkább illő vizuális esztétikával készítse el portréikat. Ebben fontos szerepe volt a színek kiválasztásának is: volt, hogy szimplán csak egy hajszínhez leginkább illő színt választotta háttérnek, de olyan is előfordult, hogy teljesen random háttereket választottak a fotókhoz. Philomene elsődleges szempontja az volt, hogy ezek a színek tegyék boldoggá nem csak őt, hanem modelljeit is.

Aki Berlinben jár május 19. és 31. között, meg is nézheti a képekből készült kiállítást a coGalleriesben.

Laurence Philomene Instagram