keresés menü

Kung Hei Fat Choi – azaz helló, metálpatkány éve!

Goodbye, see you never 2019-es Föld Disznó, ugyanis január 25-én kezdetét veszi a kínai holdújév, mégpedig a Fém Patkány jegyében. Őrület, nem? Végülis ha a Halloween és a Valentin napjainkra már szervesen bele tudott simulni kultúránk szövetébe, akkor miért ünnepelhetnénk a kínai újévet is. 

Akárcsak a nyugati asztrológiában, a kínai zodiákus naptár is tizenkettő állatjegyből áll, amik tizenkét évente ciklikusan ismétlődnek. És hogy ne legyen ennyire egyszerű, minden évben társul az állatjegy mellé az öt őselem valamelyike – az így kapott kombináció határozza aztán meg az adott évet. Idén ez a fém, és igen, a kínaiaknál az ötödik elem bizony ez.

GIF by Ang Ku Kueh Girl and Friends - Find & Share on GIPHY

Mivel a naptár a Hold mozgását követi, az újév napja minden évben változik. Ez a nap az év legfontosabb ünnepe a kínai kultúrában, ha valaki járt már arra, vagy egyéb nagyvárosok Chinatownjában e jeles alkalomkor, tudja, hogy mindent elárasztanak a piros lampionok, a brutálisan látványos utcai parádék, a gonosz szellemeket elijesztő hangos tűzijáték, és a barátok kis piros borítékba dugott jelképes pénzösszeggel ajándékozzák meg egymást, hogy bőségre inspirálják az univerzumot. 

Itt Budapesten ugyan eldönthetjük, hogy lelkesedünk, bulizunk, vagy forgatjuk a szemünket, mindenesetre lássuk, mi vár ránk a Fém Patkány évében az asztrológusok szerint.

New Year Taiwan GIF - Find & Share on GIPHY

Az agilis és túlélőképességéről híres rágcsáló az első jegy a kínai horoszkópban, így új kezdetekkel és pionír szellemmel azonosítják. Azt érdemes még tudni a patkányról, hogy találékony, nem ismer akadályt, és ha egyszer megtanult egy útvonalat, azt soha sem felejti el. A Fém Patkány éve tartogat kihívásokat – melyik nem? – de kellő szorgalommal és alapos tervezéssel nagyot mehetünk a céljaink elérésében.

Mivel ez a törekvő és eredményorientált energia könnyen vezet konfliktusokhoz, a kínai asztrológusok arra figyelmeztetnek, hogy kezeljük a szeretteinket és munkatársainkat extra türelemmel és diplomáciával. Anyagiak terén nagy áttöréseket hozhat az év, azonban a patkány túlzott aggodalomra is hajlamossá tehet. Hosszas kutatásom során még arra a felfedezésre jutottam, hogy érdemes vigyázni a zsebtolvajokkal. 

Chinese New Year Mouse GIF by milk design kl - Find & Share on GIPHY

Aki teljes hittel beleáll mindebbe, és szeretné meghackelni a kozmoszt a maximális szerencse és prosperitás érdekében, annak bónusz tipp, hogy a mai napon takarítsa ki a lakását, vegyen fel valami pirosat, és semmiképp ne vágasson hajat. Sikeres patkányévet mindenkinek!