keresés menü

Vastag Tamástól a vérfarkasig: jön a Kultúrházak éjjel-nappal rendezvénysorozat

Szabadulószobával és kocsonya szépségversennyel is találkozhatnak majd az érdeklődők a Kultúrházak éjjel-nappal rendezvénysorozaton február 15 és 17 között. Az országos és határon átívelő programokon előadások, gasztronómiai és interaktív élmények is várják az érdeklődőket, és megismerhetjük, milyen szerepet töltenek be a kultúrházak a közösségek életében. A rendezvényen fellép például Bródy János, Oláh Ibolya és Vastag Tamás, de benevezhetünk szelfi-, fotó- és plakátpályázattal is.

Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvészmester, Pál Feri mentálhigiénés szakember is előadást tart majd a Kultúrházak éjjel-nappal rendezvénysorozaton. Előbbi Kisvárdán köszönti majd a hallgatóságot, utóbbi pedig az Angyalföldi Művelődési Házban. Csányi Vilmos Íme, az ember című előadását Kispesten láthatják az érdeklődők.

A programok sora szinte végtelen, több száz helyszínen ezernél is több érdekességgel készülnek a szervezők.

Idén a három kiemelt helyszín Gödöllő, Kecskemét és Erdőkertes lesznek. Az egyik legizgalmasabb eseménynek ígérkezik A vérfarkasok éjszakája játék Abonyban, amely a szabadulószoba és a szerepjáték világát ötvözi. A leglátványosabb gasztronómiai élményt az esztergomi Farsang-farka kocsonya szépségverseny nyújthatja majd. Angyalföldön a legendás színésznőről, Sulyok Máriáról, 100 éves évfordulója alkalmából pedig József Attiláról emlékeznek meg a Budapesti Művelődési Központban.

A sztárfellépők között hallhatjuk énekelni Bródy Jánost, Malek Andreát, Fehér Adriennt, Oláh Ibolyát és Vastag Tamást is. De a zene szerelmesei saját magukat is kipróbálhatják például Egerben, ahol a zeneszerkesztés és a remixelés kulisszái mögé leshetnek be. Bicskén pedig az E-biztonságról hallhatnak előadást a fiatalok.

Tánc kifulladásig – nem csak itthon

Idén a programok nem szorulnak az országhatárok közé, hiszen a rendezvénysorozat programjaival találkozhatunk két külföldi fővárosban, Bécsben és Bukarestben is, de rophatjuk a magyar táncokat 7 határon túli településen a Csoóri Sándor Alap támogatásának segítségével. Így, ha épp Bécsben, Komáromban, Szabadkán, Lendván, Nagybányán, Kórógyon vagy Tiszapéterfalván járunk, akkor is csatlakozhatunk a rendezvényhez.

A talpalávalót olyan együttesek húzzák majd, mint a Varjas zenekar, a Horsa Banda, a Garabonciás Táncegyüttes, valamint a Kokas Banda.

A rendezvénysorozat fővédnöke prof Dr. Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere, a korábbi évekhez hasonlóan az esemény védnöke Novák Péter zenész, színész, rendező. A 2019-es rendezvény szlogenje: „Mindennap értéket adunk”. Bordás István főszervező, a Magyar Népművelők Egyesületének elnöke a Klauzál Gábor Budafok- Tétényi Művelődési Központban megrendezett sajtótájékoztatón elmondta: a szlogen jegyében arra ösztönzik a résztvevő intézményeket, hogy minél színesebb kínálattal készüljenek.

Szeretnék felhívni a figyelmet a helyi kulturális értékekre, a művelődési intézmények közösségépítő munkájára, az ott dolgozók sokszínű tevékenységére.

Ugyancsak a sajtótájékoztatón Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kulturális ügyekért felelős helyettes államtitkára köszönetét fejezte ki a közművelődésben dolgozóknak kitartó munkájukért. Az idei rendezvény fő támogatója a Nemzeti Kulturális Alap, továbbá támogatja az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Szelfiversenytől a reklámfilmekig

A szervezők az idei Kultúrházak éjjel-nappal programsorozaton közel félmillió forinttal díjazzák azokat az alkotókat, akik kreatív ötleteikkel elnyerik a zsűri tetszését a meghirdetett pályázatokon. És mivel lehet pályázni?

Spot-, plakát- és fotó pályázati felhívásra várják az egyéni alkotók, illetve a közművelődési intézményekben dolgozó, azokhoz kötődő alkotókörök, alkotóműhelyek pályázatait február 14-ig.

A #Mindentegylapra! közművelődési plakátpályázatra a szervezetek programjait, munkáját népszerűsítő plakátokat lehet beküldeni.

A #Vanképedhozzánk? fotópályázat az intézmények mellett a nagyközönségnek is szól, a közművelődési intézmények rendezvényein készült fotókkal pályázhatnak az alkotókedvűek. A spotpályázatra olyan maximum egyperces, a rendezvényt népszerűsítő reklámokat várnak, melyek üzenete szorosan kapcsolódik az idei év szlogenjéhez. A pályázati kiírásokról és az esemény bővülő programjáról a rendezvény hivatalos honlapján, a www.kulturhazak.hu oldalon olvashatnak az érdeklődők.

Kifejezetten a nagyközönségnek szóló játékot is meghirdettek a szervezők a rendezvény Facebook-oldalán. A szelfi-versenyben résztvevőknek a kedvenc művelődési házuk előtt készült szelfijüket kell feltölteniük az oldalra, és arra minél több kedvelést begyűjteni. A legtöbb lájkot begyűjtő egyéni pályázó 30 ezer forint értékű Feldobox kulturális utalványt nyer.

A Kultúrházak éjjel-nappal a Magyar Népművelők Egyesülete szervezésében, a Közösségfejlesztők Egyesülete, a Kulturális Központok Országos Szövetsége, a Nemzeti Művelődési Intézet, a Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a PReport PR partnerségével, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jön létre. Az esemény fő médiapartnere a Duna Televízió, InfoRádió és az Origo.hu.

Indul a Vittula szülihete, előtte pedig gyorsan nosztalgiázzunk az elmúlt 15 év komolyabb fotóival!

Tűz tartalom 🔥