keresés menü

Tekereg a mell, leereszt a nagyi: Kreif Zsuzsi animációs filmjei

Kreif Zsuzsival folytatódik a szépreményű vizuális művészeket bemutató sorozatunk. A Momén idén végzett leányzót Tóth Luca ajánlotta figyelmünkbe, akivel néhány hete beszélgettünk az animációs filmjeiről. Azt rögtön gondoltuk, hogy Luca nem fog béna dolgokkal traktálni minket, de amikor rákattintottunk Zsuzsi Behance-oldalára, eltátottuk a szánkat.

zs

“Egész gimis koromban festőnek készültem, igazából csak az utolsó években tudtam meg, hogy van olyan, hogy animáció szak, és hogy animációs filmeket nem csak gyerekeknek lehet készíteni. Amikor megláttam az első festmény-animációs filmet, teljesen el voltam ájulva, hogy festve van és mégis mozog” – kezdte Zsuzsi, amikor arról kérdeztük, hogy találkozott az animációs filmekkel.

Ha megnézzük munkáit, a Szent Péter Daciájának rendszerváltás előtti miliőjétől kezdve, a HVG Extra Pszichológia Magazinnak készített illusztrációkon át egészen a legújabb munkái groteszken elnagyolt alakjaiig, egyértelmű fejlődést láthatunk. Ami viszont állandó elem bennük, az a primér ábrázolástól elszakadó animáció lehetőségeiben megtalált vizuális humor. Ahogy például a kacskaringós utak egy tál tésztává gabalyodnak össze, a metaforán keresztül azt is jelzik, oké, hogy itt a történet, amit követünk, de igazából a rajzok vezetnek. Ugyanez történik itt is:

930c90022fc0077b62730c697c02a19d

“A daciás filmet a Momén készítettem Bárdos Attila és Bera Nándor segítségével. A féléves feladat adaptáció volt, a film Cserna Szabó András Puszibolt című kötetéből az egyik fejezet feldolgozása. Nagyon élveztem a történet ‘80-as évek enyhén nyomasztó hangulatát, ez vizuálisan nagyon inspirált” – igazít el Zsuzsi, mi pedig mutatjuk is a filmet:

Az elmúlt egy évem nagyon sűrű volt munkaügyileg, két filmet is készítettem párhuzamosan – folytatja. A Limbo-Limbo Travel a Zétényi Borival közös diplomafilmünk francia koprodukcióban. Egy skandináv városban vagyunk, ahol a férfiak nem reagálnak a nők csábítási kísérleteikre, ezért nyolc nő buszos utazásra indul a Limbo-Limbo Travel nevű utazási iroda szervezésében. Abban reménykednek, hogy egy távoli szigeten meglelik a boldogságot. Többet nem árulnék el belőle, szeptemberben lesz bemutató a Kiskakas Fesztiválon. A film zenéjét amúgy Másik János írta, ami nagyon nagy öröm a számunkra, hiszen ő készítette egyik nagy kedvencünk, Kovásznai Habfürdőjének a zenéjét is.

A 16 perces film egy perces teaserét itt nálunk lehet először megtekinteni:

Megyünk tovább: “A Candide most tavasszal lett kész nagyjából másfél év munka után, és volt már egy bemutatója a Friss Hús Fesztiválon. Később le fog menni az MTV-n is, ők adtak rá támogatást, amin egyébként eléggé meglepődtünk. Ez egy szkeccsfilm, egy 13 részesre tervezett szkeccssorozat pilot-epizódja, ezért is szabadabb a történet vezetés, nincs egy lineárisan követhető sztori, igazából csak karaktereket és helyzeteket villant fel.”

7577285a3c2c425869f35a5c52b705e2

“Bera Nándor írta a forgatókönyvet Kovásznai György hátrahagyott Candide-vázlatai alapján, és ő is rendezte a filmet, én vezető látványtervező voltam a projektben. Kovásznai hatása a vizuális szabadságban és sokszínűségben érzékelhető. Kíváncsiak voltunk, mi jön ki abból, ha egy történetet folyamatosan változó látványvilággal mesélünk el. Ezért a filmet kisebb egységekre osztottuk, meghívtuk olyan momés barátainkat és ismerőseinket, akiknek a stílusát nagyon szeretjük, majd a saját részeit mindenki a saját stílusában tervezte meg és animálta le. Ez nagyon izgalmas és inspiráló folyamat volt, ahogy küldözgettük egymásnak a látványterveket és mindenki próbált legalább olyan izgalmasat csinálni, mint a másik.”

Végül pedig jöjjön néhány kép a Candide-ból Zsuzsi kommentárjaival:

Candide szíve megszakad, amikor szembesül vele, hogy Pangloss leprás, és az utcára került, hiába tud mindent a boldogságról:

lay1

Pangloss flörtje Kunigundával, miközben a szerelemről monologizál:

slag

Candide és Pangloss útra kelnek, hogy eljussanak a kórházba kigyógyítani Panglosst a leprából. Az utazás közben a figurák snittről snittre változnak:

utazas

Ez pedig egy jelenetbeállítás Pangloss sikerkalauz könyvének reklámjából:

pangg