keresés menü

És akkor elkészült a Föld első tengeralatti graffitije: korallból!

De egyébként kezdjük is rögtön ott, hogy ugye ez nyilván nem graffiti, mert nem kannából jön ki a művészet, de nem is street art, mert nem utcára kerül, hanem az óceán seggére (mégpedig az indonéz szigetvilághoz tartozó Nusa Penidánál).

És hát persze kinek jutott volna ez az eszébe, ha nem annak a csapatnak, akivel még a berlini közlekedésrendészek is kacsintóviszonyban vannak, annyira elismertek a gerillaszakmában:

Amikor a berlini békávé emberei is csak lepacsiznak veled, miközben graffitizel, az azért jelent valamit

Szóval a 1UP fogta magát, és egy – egyébként szigorúan környezetbarát! – rácsozatot fektetett le a tengerfenékre, hogy egy korallfarmot tenyésszen ki azon.

Így zajlott a lefektetés:

 

Ahogy az alábbi ábra mutatja, sikerrel jártak:

Szóval nem graffiti, de nyomvonalakban a megközelítés itt is marad: valami megszokottat felrázni egy szokatlannal – természetesen a csapat saját betűivel.

Az akció egyben figyelemfelhívás is arra, hogy a bolygó az elmúlt három évtizedben elveszítette a korallzátonyainak nagyjából a felét, kutatók szerint pedig a 90 százalékuk is el fog pusztulni 2050-re, ha az ember folytatja áldásos tevékenységét. Ha ezek után érdekel, te hogyan szállhatsz ringbe a korallok megvédéséért, akkor ide klikk!

Tűz tartalom 🔥