keresés menü

Kezdődhet a plakátőrület: Ma indul az első egyesített Irsai István életműkiállítás!

Ugyan Irsai István több műalkotásával is szerepel az év kiállításaként emlegetett, magyar modernista plakátokat összegyűjtő tárlaton, ahogy felvezetőnek, úgy kiegészítésnek is jó lehet a vele párhuzamosan futó Irsai-életműkiállítás. Az Irsai István modernista dizájner élete és munkássága elnevezésű tárlat érdekessége, hogy először állítja egy terembe a sokoldalú alkotó két korszakát.

10256415_10152144177419775_1464065076765167191_n

Irsai ugyanis egyszerre lett a két világháború közti magyar modernista grafika klasszikusa, majd holokauszt után Izraelbe kerülve is maradandót tudott alkotni. Életművének elemzői szerint Irsai megítélését nagyban visszaveti az a tény, hogy mindkét országban, itthon és Izraelben is csak a helyben készült munkáit ismerték igazán.

A nyughatatlan Irsairól tudni kell, hogy még a munkatáborokban is képeslapokat tervezgetett, ezzel dokumentálva azok embertelen világát. Valamint az első modern héber betűtípus, a Haim megalkotása is az ő nevéhez fűződik. Az Izraeli Kulturális Intézet által szervezett tárlat így nem csak kiegészítheti az Iparművészeti Múzeum nagy plakátkiállítását, hanem kontextualizálhatja azt, és Irsai ’45 utáni munkáival – amikből a latin betűs interneten alig találni valamit – egyben megmutathatja a magyar modernista plakátművészet egy lehetséges folytatását.

A kiállítás megtekinthető április 22-től június 30-ig, a Paulay Ede utca 1-es szám alatt lévő intézetben.

cigi

irsai-albus

Urbanplayer

Tűz tartalom 🔥