keresés menü

Keresztrejtvényt ábrázoló műalkotást töltött ki egy 91 éves néni, eljárás indult ellene

Eljárás indult a nyugdíjas néni ellen, aki nekilátott megfejteni egy nürnbergi múzeumban kiállított, keresztrejtvényt ábrázoló avantgárd műalkotást.

A Reading-work-piece című, 1965-ben készült képet az avantgárd művész, Arthur Köpcke készítette. A keresztrejtvényt ábrázoló alkotáson az “insert words” felirat szólít fel a hiányzó kockák kitöltésére, amit persze nem kellett szó szerint venni. Ő viszont így tett, utólag el is mondta a rendőrségnek, hogy szerinte a múzeumnak fel kellett volna hívnia a látogatók figyelmét arra, hogy ne írjanak bele a képbe.

(Fotó: Arthur Köpcke / VG Bildkunst Bonn)

A nürnbergi Neues Múzeum szóvivője elmondta, hogy az idős hölgy, aki szerdán egy nyugdíjascsoporttal látogatott el a kiállításra, golyóstollal töltötte ki az üres kockákat. A múzeum szakértői szerint a műalkotás szerencsére restaurálható. Az ügyet azért jelentették, mivel a magángyűjteményből kölcsönzött képet 80 ezer euróra (25 millió forintra) biztosították.

A nyugdíjas csoportot vezető Gerlinde Knopp a BBC News szerint elmondta, hogy a kiállításon sok interaktív művészeti alkotás szerepelt, emiatt könnyű volt ugyanezt gondolni erről a munkáról is – vagyis hogy a látogatók aktív részvételét várják.

Rongálás miatt indult vizsgálat a nő ellen, akiről a múzeum vezetői persze nem feltételezik, hogy direkt akarta tönkretenni a képet.

(MTI)

Tűz tartalom 🔥