keresés menü

Jegy helyett arcfelismerő szkennerrel bejutni egy koncertre? Egyes zenészek szerint ez nem a legjobb ötlet

Tavaly a Ticketmaster nevű jegyárusító cég bejelentette a tervét, miszerint a jövőben esetleg a jegyezgetés helyett elég lesz simán besétálni a koncertre, mert a bejáratnál arcfelismerő szoftver fogja megmondani, hogy az illető vásárolt-e belépőt.

Ez az, ami párakat kicsit felheccelt.

Forrás: Fight for the Future

Zenészek kezdtek felszólalni, hogy tiltsák be már az elképzelést is, mert az a

zaklatás, kiutasítás, és letartóztatások melegágya lehet.

A Fight for the Future érdekképviseleti csoport vezeti a szoftver ellen indított kampányt, ami eddig olyanoktól kapott supportot, mint a Rage Against The Machine, Tom Morello, Amanda Palmer vagy a Downtown Boys, és tekintve a téma érzékenységét, ennél többre számíthatunk – gondoljunk csak bele, hogy mit jelenthet az, ha valakinek például volt már priusza, és megjelenik egy ilyen beléptető kapunál.

Nem biztos, hogy rögtön bilincs csattan a csuklóján, de így, 2019 zavaros világpolitikai jelenségeit figyelve egyáltalán nem sátántól való a gondolat, hogy egyszer csak megállítanak egy ilyen embert, és nekiállnak kikérdezgetni, miközben ő csak a kedvenceit jött meghallgatni.

Másfajta felhasználási lehetőségei is vannak ugyanakkor a biometrikus alapú szoftvernek: Taylor Swift énekesnőről köztudott, hogy arra használta ezt, hogy kiszűrje a koncertjeiről az ismert stalkereit.

Ettől eltekintve viszont igenis rizikós technológiával állunk szemben, ami totál kiszolgáltatottá tehet egyszerű rajongókat, akik okkal érezhetik úgy, hogy megfigyelik őket – és még ki tudja, mire nem használják az arcuk felismerését. Ez már a Black Mirror terepére merészkedés, ahogy a Dazed is megjegyezte, teljes joggal.

Tűz tartalom 🔥