keresés menü

Így diszkóznak a poszt-szovjet litván falvak: Andrew Miksys fotói

Még tavaly év végén jelent meg a litván származású, de Amerikában élő fotós, Andrew Miksys DISKO című fotóalbuma. A 45 fotót tartalmazó könyv anyagát tíz év munkájából válogatta össze. Munkamódszere nagyjából annyiból állt, hogy hazalátogatásai idején autóba szállt és elindult Vilniuszból kifelé az úttalan utakon, azt figyelve az éjszakában, hogy honnan szűrődik ki pulzáló zene, vagy bulikát jelző fények.

Miksys szerint az egész projektben azt volt a legizgalmasabb látni, hogy miként jelenik meg a nyugati kultúra az egyre inkább elnéptelenedő falvakban. Így visszanézve a fotókat, zene híján inkább csak az utóbbi aspektus látszik. A nyugati kapocs, ahogy ebben az interjúban is előkerül, inkább az lesz, hogy olyan ez az egész sorozat,

mintha egyenesen David Lynch filmjeiben vesznénk el.

A korábban litván romákat is fotózó Miksys másik érdekes megfigyelése az volt, hogy bár a diszkót egyértelműen urbánus eredetű dolognak szokás tartani, ő az országban fontos ünnepnek számító Szent János-nappal összefonódó pogány rituálékban vélte felfedezni a mai bulik gyökereit. A neves napon a litván fiatalok leittasodva, meztelenül rohangálnak, táncolnak az erdőkben és esnek egymásnak a diszkógömbszerű telihold alatt.

 

 

Forrás: Kickstarter / Andrew Miksys