keresés menü

Etikus-e múzeumot csinálni a házból, ahol Ian Curtis felkötötte magát?

Miután a rajongói crowfundinggal nem jött össze elég pénz, így egy Hadar Goldman nevű vállalkozó, zenész és nem utolsó sorban rajongó vette meg Ian Curtis macclesfieldi házát. Plusz 75 ezer fontot ígért rá a 125 ezres (= 53 millió forint) kiállítási árra azért, hogy a házból múzeumot csináljon gyermekkori idolja zenekarának, a Joy Divisionnek.

A házat a University Of Manchester építészei bevonásával kívánja átalakítani. Valamint tervez egy digitális felületet is, amely fiatal zenészeket és egyéb művészeket segítene a szárnyaik bontogatásában.

A vállaltan nem kicsit megszállott figura elismerte, hogy nem pusztán a jószándék, hanem az egója is vezérelte. A Guardiannek úgy beszélt a Joy Divisionről, mint a modern Rembrandtról, hozzátéve hogy, míg mások képeket vesznek, ő ezt a házat. Korábban a Manchester Evening Newsnak még a modern zene Beethoveneként emlegette Curtiséket. Tehát merész hasonlatokban abszolút nincs hiány.

Ez idáig így rendben is van, de azért arról nem lehet megfeledkezni, hogy ez nem csupán az a lakás volt, ahol Ian Curtis élt, hanem az, aminek a konyhájában kirúgta maga alól a széket.

Bernard Sumner, a Joy Division gitárosa is megjegyezte, hogy kicsit aggodalmas ez, hiszen olyan, mintha az öngyilkosságnak állítanának szentélyt.

Goldman azonban járt a lakásban és úgy érzi, hogy ami a konyhában történt, az már nincs ott és egyébként is a tiltás kontraproduktív lenne ez esetben. Peter Hook basszusgitáros egyébként támogatja az ötletet, tehát a zenekar felől nincs egyértelmű álláspont.

(via GuardianManchestereveningnews)