keresés menü

Arab graffitisek hekkelték meg a Homeland legújabb részét

A street artosokat eredetileg mindössze arra kérte a stáb, hogy tegyék hitelessé a szír-libanoni határon lévő menekülttábort ábrázoló jeleneteket, amiket amúgy Berlin külső részein forgattak. Ők némi hezitálás után éltek a lehetőséggel, és komoly kritikával illették a perpillanat talán legnépszerűbb sorozatot.

A három felbérelt művésznek, Heba Aminnak, Caram Kapp-nak és Stone-nak köszönhetően az ötödik évad második részében a fent említetten kívül még olyan szlogenek bukkantak fel, mint hogy

“A Homeland egy vicc, de mi nem nevetünk rajta.”

Ezen kívül előkerült az amerikai feketék szlogenje, a “#BlackLivesMatter”, vagy hogy “ez a műsor nem képviseli a művészek (tehát az ők) nézőpontját.” Elmondásuk szerint a stábot egyáltalán nem érdekelte, hogy mi olvasható a falakon, szerintük az arab írás képe csak egy szükséges kiegészítője volt a közel-keleti horror-fantasy-jüknak, amiben az egész régiót arctalan burkás alakokkal, ebben a szezonban meg a menekültekkel azonosítják.

Szerintük a Homeland megerősíti és elmélyíti a már meglévő sztereotípiákat, és ezek a félreértések beépülnek a politikai narratívákba is. A következményeket azonban nem a filmesek, hanem ők szenvedik meg.

A sorozatot forgalmazó csatorna illetékesei egyelőre nem reagáltak az esetre, bár ahogy Claire Danes berghainos sztorija, úgy egész biztos ez is megdobja majd a Homeland nézettségét. Tehát win-win.

(via guardian)