keresés menü

Iszonyú menő külföldi kreatívok szárnyai alatt lehet tanulni a júliusi Hello Woodon

Idén hetedik alkalommal rendezi meg a Hello Wood Architizer A+ Award-díjas nemzetközi nyári egyetemét, vagy ha úgy tetszik, kreatív famegmunkálási fesztiválját július 14 és 22 között. A 2015-ben indult Project Village (Falu Projekt) folytatásaként az idei évben a letelepedés és a közösség otthonteremtésének kérdéseivel foglalkoznak az építészek és a diákok a szuperzöld, szuperbékés környezetben.

A LETELEPEDÉS: A MEGÉRKEZÉS RÍTUSAI fantázianevet kapó idei eseményen olyan elismert építészek és művészek fognak projektet vezetni, mint a német installációs művész Markus Heinsdorff, az interdiszciplináris kutatásokkal és kortárs urbanisztikával foglalkozó Urban Think-Tank, az építészet szociális vonatkozásait elméletben és gyakorlatban kutató lisszaboni FORA, a berlini művészeti egyetem, az UDK kutatói, a Moszkva-Bázel-New York háromszögben mozgó, fotósokkal, képzőművészekkel és dizájnerekkel együtt dolgozó Kosmos Architects csapata, valamint számos független építész a világ 12 országából.

A szervezők várják az építészetet, dizájnt, formatervezést hallgató egyetemisták és főiskolások jelentkezését a nyolc napos programra. A jelentkezőknek május 22-ig kell regisztrálniuk.

Hogy megjöjjön hozzá a kedv, ez itt egy videó tavalyról:

Ezek itt a mi írásaink, ezek meg itt csalogató fotók:

Csak hogy mindenki átérezze a mindennapos rutint, a Hello Woodon napközben folyik az építés, este pedig előadások, vitasorozatok és bulik folyamán alakítják ki a résztvevők a falu szerekezetét. Ez nem csupán a tanár-diák viszonyt értelmezi újra, a hanem az építész-megrendelő kapcsolatot is.

Idén, miután a résztvevők megérkeznek a Faluba, a letelepedés építészeti kihívásait vizsgálják. Olyan problémákra keresik majd a választ mint a vendég és vendéglátó szerepek ideiglenes, felcserélhető státusza, a megérkezést követő első (pragmatikus vagy szimbolikus) építészeti mozzanatok, illetve azt is vizsgálják, miként tud egy tér befogadni különféle szokásokat, és milyen az az építészeti nyelv, amelyet a közösség sajátjának érez.

A körülbelül tízfős, csoportvezetőkből  és diákokból álló csapat három köbméter fából dolgozhat  azon a csórompusztai földterületen, amelyen a Hello Wood szeretné megalapítani vidéki campusát. És aki ezek után megnyalta a szája szélét, és már alig várja, hogy bőrkeményedések nőjenek a tenyerén, az ide klikkeljen.