keresés menü

Ha érteni akarod a világot: szerdától ismét dokumentumfilm-maraton Budapesten

A Toldi Mozi és a Kino Cafe ad helyet az idén tíz éves ELTE TáTK nemzetközi dokumentumfilm fesztiváljának.

Ahogyan az elmúlt években mindig, most tavasszal is tágíthatjuk ismereteink széles sztyeppéjét, hiszen jön az ilyenkor szokásos Ha érteni akarod a világot filmmaraton. A szervezők most is nemzetközi fesztiválokon győztes – és főleg a társadalmi kérdésekhez bátran közelítő – dokumentarista alkotásokból válogatták össze azt a több mint huszonöt filmet, amit március 20-24. között mutatnak be a két budapesti moziban számos kísérőprogram, beszélgetések és koncertek kíséretében (mindenféle további infók itt).

A fesztivált berharangozó fenti videó után mutatunk pár filmelőzetest, mert bőséges teret kapnak az idei palettán a globális kihívások, például a klímaváltozás hatásai, amit a Chasing Ice dolgoz fel – és többek között azt is láthatjuk majd a megrázó képsorok között, hogyan omlik le egy Manhattan méretű jéghegy:

Napirendre kerülnek a menekültügyi kérdések (Bosznia, Bosznia!):

Lesz film a változó Kína és a sportdiplomácia kapcsolatáról (China Heavyweight):

De arról is, hogy mi történik, ha egy marokkói berber faluban egyik pillanatról  a másikra megjelenik az elektromos áram és a tévé (Tea Or Electricity):

Hogyan érte el az ACT UP és néhány tucat aktivista, hogy az AIDS ne egy halálra ítélt kisebbség ügye maradjon, hanem a kormányzat a 90-es évekre felfigyeljen a probléma valódi súlyára? Egyáltalán, mi a társadalmi mozgalmak sikerességének titka? Erről beszél a How To Survive a Plague:

http://www.youtube.com/watch?v=wwhFS1mUaVY

És természetesen akadnak majd lebilincselő, drámai személyes történetek, mint például a tolószékes fiú világkörüli útját bemutató Mon Pétit:

A 37 évig készült Private Universe című film pedig születésétől fogva követi egy cseh férfi életét:

http://www.youtube.com/watch?v=gp5xP2ChddY

A fesztivál programjában minden bizonnyal kiemelt figyelmet kap Werner Herzog a texasi halálsoron forgatott, megrázó, Into The Abyss című alkotása. A rendező a brutális hármas gyilkosságért elítélt férfin keresztül azt próbálja megérteni, hogy miért öl az ember:

http://www.youtube.com/watch?v=5uV1_Yc8OSw

Illetve Joshua Oppenheimer The Act Of Killing című mozijának premier előtti vetítése, amely a több mint egymillió kommunistát, értelmiségit és kínait lemészároló, máig a helyi média sztárjaiként kezelt indonéz halálosztagosok elé tart torz tükröt:

És levetítik a norvégiai Utoyán elkövetett terrortámadás túlélőivel forgatott Wrong Time, Wrong Place-t is. Itt lehet végiglapozgatni a hivatalos programfüzetet, de akiben maradtak még kérdések az egyik legfontosabb budapesti filmfesztivál kapcsán, az ide írjon bátran: haerteniakarod@gmail.com

Tűz tartalom 🔥