keresés menü

Gigantikus punciszobor háborítja fel éppen az embereket Brazíliában

Yass, ez tényleg történik: egy gyönyörű, húsos női szeméremajkakat ábrázoló (annak tűnő?) óriási betonszobor okoz felkavarodást a dél-amerikai országban, Usina de Arte mellett egy domboldalon. Vagyis hát mát nem csak a domboldalon okozza ezt, hiszen a híre végigsepert a vidéken, sőt, mint az látszik hozzánk is eljutott, szóval már nagyon-nagyon sokan mérgelődhetnek!

A 33 méter hosszú, saját kezűleg készített alkotás Juliana Notari képzőművész képességeit dicséri, és a “Diva” címet kapta. Az alkotó december 30-án posztolt arról részletesen a Facebookra, hogyan dolgozott több mint húsz férfi a handmade szobron.

Ami még közelebbről így néz ki:

Ő pedig a művésznő, akire most sokan néznek szúrós tekintettel:

Notari a bejegyzésében azt írja: a mű célja

“a természet és a kultúra kapcsolatának megkérdőjelezése volt a fallocentrikus és antropocentrikus nyugati társadalmunkban.”

A kommentelők azonban nem voltak restek.

“A nemi szervet nem azért hozták létre, hogy csodálják, emhogy művészetnek nevezzék. Ez ízléstelen és felesleges volt, nincs értelme. Azért csináltad, mert tudtad, hogy vonzani fogja a kritikát, neked pedig a nyilvánosságot” – írja egyikük. Mások vallási vonatkozásokat, vagy egyenesen nőgyűlöletet hoztak érvként, hétfőre összesen 25 ezer hozzászólás gyűlt össze a poszt alatt.

Persze a másik is oldal is hallatta hangját: Kleber Mendonça Filho filmrendező szerint a reakciók lavinája jól tükrözi a szobor sikerét és érvényességét, Laerte Coutinho, Brazília egyik legismertebb transznemű karikaturistája pedig annyit írt:

“eléggé sokat lehet gondolkodni ezen az alkotáson.”

Notari a CNN-nek elmondta, hogy meglepték a harag hullámai. “Annak ellenére, hogy tudom, hogy ez egy hatásos mű, soha nem gondoltam volna, hogy az emberek gyűlöletet éreznek majd iránta.”

(via)

Tűz tartalom 🔥