keresés menü

Fotókon a srácok, akik furgonokban élve bulizták végig a 90-es évek közepét

Holnap nyílik Londonban egy fotókiállítás Life On The Road címen, ami a 90-es évek eleje-közepe táján az egész Európát bejáró bulikonvojok mindennapjait eleveníti fel. Angol fiatalok egy csoportja kitalálta, hogy elegük van a zsúfolt, drága klubokból, az ott játszott béna zenékből, meg úgy egyáltalán a fogyasztói társadalomból, ezért foglalt házakba és lakókocsikba költöztek, és megcsinálták a saját bulijaikat a saját szájízük szerint. Tom Hunter fotós azzal egy időben csatlakozott egy ilyen kollektívához, amikor 1991-ben beiratkozott az egyetemre fotózást tanulni. Ő mesélt a Vice magazinnak ezekről az időkről.

Amikor új volt a dolog, a helyiek Európa-szerte jól fogadták őket, mert ingyenesek voltak a bulik, jó zenékkel, de vihették saját lemezeiket, valamint hozhatták az italjaikat is szabadon. Ugyanígy Tomék is végigjárták a helyi lemezboltokat, újabb, számukra ismeretlen zenék után kutatva. Ezzel egyfajta pre-internet kultúrmissziót is betöltöttek.

biere

De azért nem csak bulizásból és zenehallgatásból álltak a napok. A lassú tragacsok miatti hosszú utak után délutánonként flyereket rajzoltak és szórtak, beszerezték az italokat estére. Tom például egy vega büfét üzemeltetett. Tehát mindenkinek meg volt a maga kis feladata, ezzel hosszú távon is működőképessé téve a bulit.

Su dance

spiral

Végül aztán a kezdeti lendület megcsappant, a hatóságok is szabályozni kezdték a dolgokat törvényileg, a nagy klubok pedig csak-csak bevonzották a hoppon maradt fiatalokat – pontot téve a nagy európai tánczenés hippikorszak végére.

Alább Tom Hunter 94-es diplomamunkájának anyaga és a szintén kiállító Dave Fawcett fotói láthatóak (a három furgonos az övé). Rajtuk kívül pedig még Andrew Gaston korabeli videói is megtekinthetőek a kiállítás részeként február 26-ig Londonban – stílszerűen tök ingyen. A karaván elemei:

A mindennapok:

Szükségletek:

A buli vége:

Forrás: Vice

Kapcsolódó anyagént pedig álljon itt, hogyan néztek ki az angol klubok néhány évvel Tom Hunterék bulikaravánja után: Így buliztak az angol fiatalok a UK garage fénykorában

Urbanplayer

Tűz tartalom 🔥