keresés menü

Szemétből készített afrofuturista ruhaköltemények

Fabrice Monteiro fotós a nyugat-afrikai Beninben nőtt fel a nyolcvanas években. Amikor négy éve visszatért a kontinensre, akkor sokkolta, hogy milyen mértékben nőtt a szennyezettség az elmúlt 30 évben. A tengerpartról rengeteg homokot elszállítottak építkezéshez, mindenfelé szétszórt halászhálók hevernek a fenntarthatóságra fittyet hányó halászok után – hogy csak néhány problémát említsünk.

Az szerencsére távol állt emberünktől, hogy a médiában százaival pörgő sztereotipikus képekkel dolgozza fel ezt az élményt. Ehelyett egy sokkal komplexebb megoldást keresett. Egy Doulsy nevű dizájnerrel összefogva és az Ecofund Organization együttműködésével egy olyan fotósorozatot igyekeztek elkészíteni Szenegálban, ami mélységeiben és ellentmondásaival együtt ábrázolja a témát:

legyen egyszerre mocskos és szép, valamint egyszerre hordozza a veszélyt és a reményt.

A Prófécia című fotósorozat középpontjában a szemétből kiemelkedő földanya áll. Őt öltöztették be mindenféle hulladékból összeácsolt futurisztikus ruhakölteményekbe, azzal a céllal, hogy figyelmeztessen mindenkit a környezetünk fontosságára. Monteiro szerint nem politikai vagy gazdasági kérdés, hogy odafigyelünk ezekre a dolgokra, pusztán edukációs.

(via huffingtonpost)