keresés menü

Ez a pekingi augmented reality-kiállítás például egy megoldás a bezárt múzeumokra

Ugyan a pekingi kortárs műintézmény, az UCCA Center nincs zárva így a pandémia alatt, csak bevezették a szokásos szigorításokat (köhécselők, lázasok haza, maszk, távolságtartás), azért csináltak egy olyan “kiállítást”, ami a falaikon kívül is élvezhető: okostelefonnal.

Olyan művészek munkái tűnnek fel így, a digitális párhuzamos valóságban, mint KAWS, Nina Chanel Abney, Olafur Eliasson, Darren Bader, Alicja Kwade és Cao Fei:

Az Apple volt olyan jófej, hogy iPhone-okat adományozott a múzeumnak, hogy minden látogatónak lehetősége legyen megismerni a műalkotásokat. Azoknak, akik a saját mobiljukkal tekintenék meg az alkotásokat, az Acute Art (akivel közösen jött össze a tárlat) azt javasolja, hogy az appot minimum iPhone X-re vagy Samsung Galaxy S8-ra töltsék le.

Egy biztos: elég jó ötlet arra az esetre, azaz olyan országba / városba, ahol még csak ki sem nyithatnak a kultúrának ezek a jelentős helyszínei.

A kibővített valóságos kiállítás műalkotásai egyébként a múzeum éppen futó „Immaterial / Re-material: A Computing Art rövid története” című kiállítását egészíti ki, ami azt kutatja, hogyan építették be a művészek a digitális technológiát médiumként az 1960-as évektől napjainkig.

Tűz tartalom 🔥