keresés menü

Először költöttek többet az angolok fekete lemezre, mint digitális zenére

Miközben múlt héten az angolok 2,1 millió fontot költöttek zeneletöltésre, addig 2,4 millió font értékben vásároltak bakelitlemezeket – írja a Daily Mail. A helyzet az iTunes zeneboltjának szigetországi, azaz 2004-es elindulása óta nem állt így, de még tavaly is 1,2 millióval kullogott a vinyl a 4,4 milliós digitális formátum mögött.

Szó se róla, hogy retrótörténelmi eseménynek lehetünk tanúi, néhány dolog azért árnyalja a régi formátum diadalmas reneszánszát. Lássuk, mik ezek azon túl, hogy “az emberek szeretik a kézzel fogható dolgokat!”

  • A Spotify előretörésével teljesen logikus, hogy az emberek kevesebbet költenek mp3-ra.
  • Bakeliten sokkal drágább lehet egy lemez, mint digitálisan. Kate Bush új élőalbuma, a Before The Dawn például vinylen 70 font, mp3-ban 17. Erős példa volt, de azért nagyon nem mindegy az összeszámolásnál ez a szempont sem, lévén 120 ezer vinyl mellett csak elment 295 ezer digitális lemez a múlt héten.
  • Karácsony jön, hahó, senki se fog odatenni a – remélhetőleg alternatív – karácsonyfa alá egy letöltőlinket.
  • Aztán picit az is benne lehet, hogy idén egy csomó olyan lemez jött ki, aminek kapcsán arról lehet írni, hogy újra fontos lett a lemezformátum – a playlistekkel szemben.

Tűz tartalom 🔥