keresés menü

Ez a magyar-mexikói projekt olyat tesz a textillel és a hanggal, hogy arra vadul csilloghat a kísérleti zenészek szeme

Esteban de la Torre audiovizuális művész és Kárpáti Judit Eszter textiltervező két éve alapították az EJTech nevű művészeti és technológia labort, kutatásaikban a hang és a textil tulajdonságainak egymásra vonatkoztatásaival játszanak.

Ennek van is létjogosultsága. Míg korábban a látható és hallható dolgok egyértelműen külön lapon voltak kezelve, és mondjuk a lemezborítók, a flyerek is inkább csak hangulatilag egészítették ki a zenét, másodszereplők voltak, addig mára a különböző médiumok szerves összejátszásának, összeolvadásának köszönhetően, ahogy ők mondják,

“a zene, a művészet, és a valóságunk érzékelése egy újfajta anyagiságot nyert.”

Az EJTech által tervezett Liquid MIDI egy zenei interakciók létrehozásához készített, textil alapú interfész. Az alapja egy szitanyomott neoprén textil, ami egy Arduino mikrokontrolleren keresztül kommunikál a kívánt szoftverrel, midiprotokollt használva. 

A  hangzás és vizualitás, funkcionalitás és esztétika szorosan összekapcsolódnak a eszköznél, aminek működését az előbbi videóban lehet szemrevételezni. A textil rugalmasságból adódó manipulálása végtelen lehetőséget ad a hang újfajta megtapasztalására az érintésen keresztül, így teremtve összefüggést a test, az érzékek és a technológia között.

Az alkotók itt írnak saját szavaikkal a kezdeményezésről, errefelé pedig a lájkot lehet dobálni rájuk.