keresés menü

Múltidéző trip Csepelen a PLACCC Fesztivállal

Csepel Művek, Csepel bicikli, Csepeli HÉV, vörös Csepel, lakótelep és gyárkémények. Interaktív turistabusz, városi séta, digitális trip, interaktív színház, beton oázis és munkásfeles. Előbbiek a régi iparváros-részről elsőre eszünkbe jutó szavak, utóbbiak pedig a ma kezdődő PLACCC Fesztivál programjai. Az egyik legjobb fővárosi köztéri őrület június 4-ig Csepelre költözik, mi meg azt mondjuk, hogy menjetek velük.

Már csak azért is, mert a hetedszerre megrendezett derbi egyrészt Budapest egyik legérdekesebb kerületében lesz idén, másrészt mert eddig bármit csináltak, az jó volt, úgyhogy az ideit sem lesz érdemes kihagynia annak, aki többet vár a hétvégéjétől, mint amit a Gozsdu udvar környéke nyújtani tud. A PLACCC-osok programjait olyanoknak lehet ajánlani, akik az átlag szemlesütős metróutazónál kicsivel több szocializációs érzékkel rendelkeznek, például nem jönnek zavarba, ha képzeletbeli lézerpuskával morcos bácsik között kell másokra lövöldözni egy villamosmegállóban.

Lesz például városi séta is a PLACCC-on. A Budapest Barangoló szervezői nem a jól ismert belvárosi triviákkal készülnek, hanem feladványokról feladványra haladva vezetnek végig a középkor óta lakott terület ismeretlen részein. A 2,5 órás programra szombaton és vasárnap 14:30 és 15:30 között a HÉV végállomásnál lévő sörözőnél nevezhetünk be, PLACCC-os kombinált bérlettel 200, anélkül 600 forintért. Több infót a sétáról itt találsz.

A Studio Nomad építésztrió a Kossuth Lajos utcai piac tetejére hívja a kerületi nem nemkerületi városlakókat. Három fiatal építész, Pásztor Bence, Pongor Soma és Tarcali Dávid installációt és “interaktív jelzőrendszert” álmodott a földszintes betonépületre. Erről egyelőre nem tudjuk, mit jelent, de a fesztivál ideje alatt bárki felmehet a panelházakkal körbevett, máskor megközelíthetetlen tetőre és megnézheti mi a helyzet a közért fölött eggyel.

Még folytatjuk, de gyorsan idebökünk egy videót a szervezőkkel, hogy megtörjük a szövegömlenyt:

Aki a panel helyett inkább a macskaköves utcákra, gyárcsarnokokra, óriási vezetékekre és kéményekre gerjed, annak a következő két eseményt ajánljuk. A holland- magyar SPACE projekt Volt egyszer egy Csepel Művek programján fülhallgatóval és iPad-del a kézben hallucinálhatjuk be magunkat a múltba: a már a nevében is több tízezer gyárost idéző Színesfém utcán barangolva a szervezők azt ígérik, hogy hangjátékkal, animációval és régi filmhíradókkal idézik meg nekünk az 1917-től a rendszerváltásig tündöklő, majd magába roskadó iparnegyedet. Több infó a SPACE-tripről itt.

Ha bejön a turistáskodás, de séta helyett a buszt preferáljuk, akkor az ARTUS és a STEREO AKT turistabuszára érdemes jegyet váltani. Az Erzsébet tér helyett a  a Csepeli Munkásotthontól induló Promenád busz utasaiból “sorsturisták” lesznek, akiket a színészek térben és időben kalauzolnak végig a “valóság-díszletekben”. A Boross Martin által rendezett, közönséget is bevonó előadásban a városi látványosságok a történet részévé válnak és nem ússzuk meg, hogy a cselekmény alakítói legyünk. A Promenád előadásról itt tudhatsz meg többet.

csepel

A kiemelt programok mellett Rejtett Víziók címmel kiállítás is lesz a Magyar Képzőművészeti Egyetem alkotóinak műveiből az egykori Csőgyár vezérigazgatóságának épületében, ivós-evős túrán barangolhatjuk be Csepel kultikus pontjait a légvédelmi bunkerektől kezdve a vadregényes Duna-parton át üzemekig és a Prada reklámjának is helyszínéül szolgáló munkásszínházig, valamint workshopon urbanizálhatunk Szemerey Samuval és dánokkal.

Szóval menjetek a hétvégén Csepelre! Nagyon sok infó a PLACCC oldalán.

Urbanplayer

Tűz tartalom 🔥