keresés menü

Cselekedj, mielőtt gondolkoznál: a bulitetoválások művészete

“Cselekedj, mielőtt gondolkoznál!” – ezzel a hatásos jelszóval tépi szét Sjöberg a nonfiguratív ribancrendszámok és a mélyértelmű szimbólumok katalógusát. Míg azok abban a tévhitben ringatnak, hogy kellő átgondolással lehet igazán jó tetkót választani, addig

ő a buli hevében megfogalmazott őrült és spontán ötletek mellett teszi le a tetoválóberendezését.

1108792

Sjöberg a börtöntetoválások esztétikájából és a fanzine-kultúra szellemességéből hoz létre valami olyat, ami elképesztő frisseséggel hat a testmódosítások uniformizált világában.

Nem áltat azzal, hogy létezik jó választás. Minden egyes munkájából sugárzik, hogy ez kurvára hülyeség volt, hogy nagyon nem kellett volna.

De épp ezen a megdöbbentésen keresztül jut olyan mélyre, ahol megérintheti a modern kori tetoválások lényegét.

Ez a modernkori lényeg pedig már nem a szimbólumok szerepe, és még csak nem is az önkifejezésé, hanem a féktelen szabadságé, az hogy valami olyasmit csináljunk, amihez vakmerőség kell, amit nem kaphatunk meg érettségizés után a szüleinktől. És főleg amit a szomszéd néni biztos, hogy nem mer bevállalni.

Sjöberg egyébként nem egy átlagos performanszművész, amit csinál, ahhoz borzalmasan nagy elhatározás kell: ugyanis hosszabb távokra konkrétan lecseréli az identitását. Most éppen anarchista tetoválómester, aki nem csak a rajzait nem tervezi meg előre a bevállalós egyedekre, de a kedvencei azok az alkotások, amikor nem meghívták valahova (gyakran egyébként úgy, hogy azt hitték, egy csapatról van szó, mert az identitását is ügyesen elrejtette), hanem amikor tervezetlenül került elő a gép.

Ráadásul amikor meghívásokra ment, “gyakran nem is jelentem meg, mert mondjuk szétcsesztem magam az előző este, vagy elaludtam. A projektem karaktere végül egy eléggé idegesítő perszóna lett.”

Az itt látható képek Sjöberg frissen megjelent albumából valók, amiben az utazásai folyamán készített tetkókról lőtt fotókat gyűjtötte össze.

(via Dazed)

Tűz tartalom 🔥