keresés menü

Ilyen szemkiverően szuperszínes képek még sosem készültek a textiliparról

Az amerikai fotós elsősorban országának ipari létesítményeit fotózza, illetve az indusztriális múlt fennmaradt, elhagyott behemótjait – ami nem csoda, tekintve, hogy eredetileg építész a szakmája.

Legújabb szériájában viszont a legélénkebb szegmenst ünnepli: az amerikai textilipar átlagos szemek által soha fel nem fedezett zugaiba mélyed el, amikben tombolnak a tiritarka árnyalatok. A képek valósággal mesélnek, ahogyan a vibrálóan színes fonalak átjárják ezeket a rendkívül aprólékosan összerakott, precíziós szerkezeteket – amik hamarosan talán szintén az enyészeté lesznek.

Payne 2010-ben fogott hozzá a projekthez, ami esetenként felfoghatatlan türelmet kívánt: volt, hogy egy-egy felvétel hónapokba került, hiszen ő maga nem állíthatta le a folyamatot, de a tökéletes színt és pillanatot (és az adott gép egyes részeinek legjobb összehangoltságát) ki kellett várnia.

“Egy csomó gyár elég jól túlélt azzal, hogy modernizálta a gépeit, mások meg azzal, hogy az eredeti, vintázs masinákat megőrizve niche piacokra kezdtek gyártani, amik pont ezt kívánták tőlük.”

mondta Payne, hozzátéve, hogy képei az amerikai ipart ünneplik, és nem pedig halotti beszédet zengenek.

(via)