keresés menü

Sétálni lehet majd az olasz tó felszínén, ha elkészül ez a csoda

Christo és Jeanne-Claude egy olyan művészpáros, akik az ötvenes évek óta egyre nagyobb méretű köztéri művészeti installációkat hoznak tető alá, azzal a szándékkal, hogy mindenki örömét lelje, aki csak megközelíti azokat.

A 70-es években például Kolorádóban elfüggönyöztek egy egész völgyet, Berlinben becsomagolták a Reichstagot, a 80-asokban Miamiban építettek rózsaszín mesterséges szigeteket természetes szigetek köré, a Central Parkot pedig furcsa, földöntúlinak ható kapukkal tűzdelték tele (a linkek mögött először a tervek, majd a megvalósítás képei következnek). Jeanne-Claude pár éve ugyan meghalt, de társa most megvalósítja egy korábbi közös víziójukat, amit bő negyven éve dédelgetnek.

Ez pedig az, hogy bárkinek lehetővé tegyék, hogy Jézus Krisztus nyomdokaiban szupersztárnak érezze magát az olaszországi Iseo tó felszínén. Ezt persze csak mi mondjuk, hiszen a friss installáció lényege, hogy 220 ezer darab, vízen lebegő polietilén kockából amolyan sétányt építsenek – amit végül beborítanak százezer négyzetméternyi rikítóan sárga textillel.

Így fog majd kinézni a dolog:

Simán át lehet majd sétálni Sulzano városából a tó közepén található Monte Isola szigetére, onnan meg egy másik kisebbre. A Floating Piers nevű mű bárki által ingyenesen birtokba vehető június 18 és július 3 között, ezt követően minden felhasznált anyagot újrahasznosítanak.

(via Inhabitat)