keresés menü

Chili vagy Mango: itt az első okostelefonról nézhető hazai sorozat, amit a néző alakíthat, OMG!

chili00

Szerda délelőttre meghívást kaptunk a Toldiba, és éltünk is vele, mert az állt benne: “szeretnék a figyelmetekbe ajánlani egy témát: az első, kizárólag okostelefonon nézhető, interaktív vígjáték-sorozatot.” Izgalmasan hangzott, hiszen ilyen tudomásunk – meg az alkotók tudomása – szerint még nem készült Magyarországon. Ráadásul egy tenyérbemászó gasztroújságíró és egy lisztérzékeny cukrászlány a főszereplője, hát ki lehet hagyni egy ilyet?

A Chili vagy Mango, ahogy a címadás is utal az újításra, a választási lehetőségekről szól: a mobiltelefonista a cselekmény közepette néhány percenként ujjbegybökéssel dönthet arról, hogy milyen irányba menjen tovább a történet. Valahogy így:

Ez a vágóistvános, kvízes feszültségkeltés márpedig igencsak szórakoztató, főleg ahogy az óra ketyeg a háttérben, nekünk pedig vagy balra, vagy jobbra kell mihamarabb tapintanunk, hogy tovább haladhassunk. Ipacs Gergő rendező szerint a céljuk az volt, hogy egy egyszerű, áttekinthető struktúrát hozzanak létre, ami végülis meg is valósult, mert nem hosszas válaszokkal kell reagálni egy-egy eldöntendő kérdésre, hanem ezekre a berobbanó piktogramokra rányomni, ami egyszer egy házikó, máskor egy tanga, szóval először nagyjából sejthetjük csak, hogy mit jelenthetnek (aztán persze úgyis kiderül).

A sorozatnézőt arra sarkallják, hogy a jelenetek minden lehetséges szálát felgöngyölítsék, és ehhez még különféle megszerezhető badge-ekkel is motiválják, úgy, mint mondjuk a Foursquare-ben: itt a nyulas jelvény például azt jelenti, hogy mindig egy másodpercen belül sikerült dönteni, a rendőrsapka pedig azt, hogy egy epizódon belül az összes alternatív befejezést megtaláltuk, kinyomoztuk.

chili03

Lőrincz Nándor forgatókönyvíró szerint egyébként minden epizód egy tágan értelmezett randevú: felváltva követhetjük Zénót, a nőcsábász ételkritikust – aki a kellemest a hasznossal közi össze -, és Lilit, a szende cukrászlányt, aki abba a paradox helyzetbe jutott, hogy lisztérzékeny (fun fact: az őt játszó színésznő a való életben is az).

Androidra itt, iPhone-ra meg itt tölthető le az app teljesen ingyen, úgyhogy végre már nem csak Insta-lájkolgatással és száraz hírolvasással tölthetjük metrózós perceinket, de halk kacarászással is. Mert amit a sajtóbemutatón láttunk, az alapján a poénok is ülnek. Jó cucc!